Hrvatska PUSIĆ UPOZORAVA

'Nema europskog novca ako se ne pokrenemo'

Kako sada stvari stoje, zaključenju pregovora s Europskom unijom možemo se nadati tek polovicom iduće godine. O tome kako oni napreduju te o nekim novim zahtjevima Europske unije danas je raspravljao i Nacionalni odbor za praćenje pregovora

Hrvatska je prema najnovijoj računici otvorila sva 33 poglavlja, 22 su zatvorena, a 11 čeka zatvaranje.

'Međuvladina konferencija trebala bi biti početkom studenoga u Bruxellesu, a druga bi bila u prosincu. Na toj sjednici u studenome, kako sad stvari stoje, mi računamo da možemo zatvoriti pet poglavlja. Nakon toga bi nam za prosinac ostala još tri i za poslije Nove godine ostala bi nam naša famozna poglavlja – tržišno natjecanje i pravosuđe i temeljna prava plus financijske i proračunske odredbe, što više ovisi o europskoj strani. Ako uspijemo završiti taj posao do ožujka, onda imamo sve šanse da zaključimo pregovore u lipnju 2011. I dalje smatram da je pravosuđe i temeljna prava naše ključno poglavlje i glavna zadaća pred nama je da odredimo kako će se ti opći zahtjevi u mjerilima za zatvaranje pretvoriti u stvarni život', pojasnila je nakon sjednice Odbora njegova šefica Vesna Pusić.

Iako izgleda da stvari idu dobro, Europska unija ipak je zatražila neke promjene koje se tiču poglavlja 27 o okolišu. Naime, promijenili su se rokovi u kojima moramo zadovoljiti europske standarde.

'U jednoj smo neobičnoj situaciji. Sa stanovišta zaštite okoliša odgovara nam skraćivanje rokova za udovoljavanje europskim standardima jer su ti standardi viši od onih koji momentalno vladaju u RH, a s druge strane skraćivanje rokova nam predstavlja financijski problem jer ako ne zadovoljimo uvjete u tom roku, plaćat ćemo penale i imati velike financijske štete. S financijskog stanovištva udovoljavanje tim standardima jako puno košta i ne možemo ih sada dostići, ne zato što ne bismo htjeli imati čišći okoliš, vodu i zrak, nego zato što nam za realizaciju treba puno novaca', pojasnila je Pusić.

Šefica Nacionalnog odbora za praćenje pojasnila je da ćemo u dostizanju tih standarda, naravno, imati financijsku pomoć Europske unije, ali samo ako nam projekti budu odobreni. 'Nitko neće uzeti novac njemačkim, francuskim i drugim poreskim obveznicima i dati ga nama da mi s njim radimo što hoćemo', jasna je bila Pusić.

Novinare je zanimalo postoji li, s obzirom na sadašnju iskoristivost europskih sredstava, bojazan da proizvođači nemaju znanja i resursa da povuku taj novac.

'Tu ne postoji bojazan, to je izvjesno i to je tako. Mi u ovom trenutku, ako ništa ne pokrenemo, nemamo šanse uzeti te novce koji nam stoje na raspolaganju. Ni ove tri i pol milijarde eura 2012. i 2013, a 2014. počinje novo proračunsko razdoblje u kojem bismo trebali biti normalni korisnik proračuna Europske unije. Mi, ako sada stanemo i umrtvimo se, nemamo šanse tu se kvalificirati.'

Na upit tportala koliko na zatvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima može utjecati aktualna situacija s Romima u Zemuniku, Pusić je rekla: 'Bilo kakav problem vezan na rasnu diskriminaciju može, naravno, i važno je i dobro da izaziva reakciju. Međutim, tu je naročito važno kako se ponašaju službene vlasti, država i lokalna samouprava u takvoj situaciji. Nažalost, kao što je poznato, ta vrsta problema postoji u Europi i dosta je proširena. Mi za sebe u tom pogledu moramo držati najviše standarde, a ne najniže i izvlačiti se na to da i drugi rade takve stvari.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još