ZBOG TJERANJA ROMA IZ ZEMUNIKA

Memedi: Tražim hitan sastanak s Kosor!

06.09.2010 u 15:34

Bionic
Reading

'Ako Josip Marušić, načelnik općine Zemunik kod Zadra, inzistira na odlasku Roma s tog područja, tražim njegovu ostavku, o čemu ću razgovarati i na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor koji hitno tražim', najavio je Nazif Memedi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine

Memedi kaže da ne želi slučaj Francuske u Hrvatskoj, pa je tako već pisao Marušiću i Kosor i s njima se želi osobno sastati kako bi im izrazio svoje stajalište o 'problematičnoj situaciji u Zemuniku i prosvjedu koji ga je neugodno iznenadio'.

Pogotovo zato što je, kako kaže, čuvši za prosvjed, slao telefaks Marušiću i tražio ga da pokušaju naći rješenje bez prosvjeda, do kojega je ipak došlo pa sad Memedi opet piše pisma. Ističe da će 'poduzeti sve da Romi ostanu na tom području i da je to njihovo pravo, osim ako krše zakon, ali ne može ih se deportirati samo zato što su Romi'.

MEMEDI: DEPORTACIJA NE DOLAZI U OBZIR

Memedi je posjetio romsko naselje prije nekoliko godina dok još nije glancao saborske klupe i tada mu je rečeno da su to Romi koji su doselili iz drugih dijelova Hrvatske, Karlovca, Like i Gospića. Kaže, nije ni tada sve bilo bajno, ali ni blizu sadašnjoj situaciji, no i onda je zagovarao 'preispitivanje njihovih statusa i postupanje prema zakonu'.

Sada kani opet navratiti do Zadra, a kaže da je u razgovoru sa zamjenikom načelnika općine Zemunik dobio informaciju da se 'sedam obitelji vratilo u svoje kuće pa da zato treba deložirati romsko stanovništvo, a spominju se i nered te zagađivanje okoliša'.

Međutim, 'nije deportacija rješenje', ističe Memedi, opet pozivajući nadležne na 'preispitivanje pojedinih slučajeva Roma u Zemuniku i odluke u skladu s tim'. Kaže da se sve može normalno riješiti i u skladu sa zakonom. 'Ako koji od njih krši zakon, za to treba odgovarati i ako se Srbi žele vratiti u svoje napuštene kuće, na to imaju pravo, ali deportacija ne dolazi u obzir.'

O svemu tome će, kaže, govoriti i na sastanku s premijerkom koji traži, a isto će ponoviti i Marušiću, od kojega 'traži toleranciju, ali i ostavku ukoliko i dalje ostane pri stavu da Romi nemaju što tražiti u Zemuniku'.

TOLERANCIJA JE KLJUČ
Za toleranciju i razgovor u kojemu neće biti prostora za kolektivnu deložaciju Roma založio se u izjavama za medije i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je upozorio 'da u međuetnički osjetljivim područjima, poput Zemunika, ne treba dodatna dimenzija etničkog i rasnog zaoštravanja situacije prema Romima, koji ondje nisu trajno naseljeni'.

'Članovima SDSS-a u Općinskom vijeću Zemunika sugerirat će da razgovaraju s načelnikom Josipom Marušićem i odgovore ga od prosvjeda protiv Roma, odnosno njihove kolektivne deložacije s područja Zemunika', kazao je Slobodnoj Dalmaciji.

U svakom slučaju, nadležni će morati ovo pitanje ozbiljno i pametno rješavati ponajprije zbog ljudskih prava, a ako ne zbog toga, onda zato što je na probleme koje imaju Romi u Hrvatskoj međunarodna zajednica reagirala već nekoliko puta u okviru rasprava i izvješća o temeljnim ljudskim pravima.



MEĐUNARODNA UPOZORENJA

Posebno je odjeknula odluka Europskog suda za ljudska prava prema kojoj Hrvatska zbog diskriminacije u obliku segregacije malih Roma u školama mora platiti 77.500 eura odštete.

S druge strane, u izvještaju o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj 2009. godine koji je izdala američka vlada navodi se da se 'u Hrvatskoj spram Roma i dalje iskazuje društveno nasilje, uznemiravanje i diskriminiranja'.

Laskave ocjene nisu pristigle ni od povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava Thomasa Hammarberga, koji je boraveći prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj ostao zgrožen nad situacijom Roma u Hrvatskoj.

Zgrožena je, prema vlastitom priznanju, ostala i posebna izvjestiteljica UN-a Raquel Rolnik, koja je hrvatskoj Vladi preporučila 'usvajanje sveobuhvatnih mjera politike stambenog zbrinjavanja, koje bi se provodile bez diskriminacije i bile posebno usmjerene prema društveno osjetljivim grupama u društvu, kao što su zajednice Roma'.