TVRDOGLAVA RIBA

Veliki bucanj se vratio u Rječinu

05.09.2010 u 18:20

Bionic
Reading

Što li je ovom velikom bucnju, pitaju se danas Riječani koji su ga ponovo mogli vidjeti u Rječini. Ta morska grdosija od stotinjak kila drugi je put doplivala do Konta te vidno izmorena i dezorijentirana tamo provela gotovo cijelu nedjelju

‘Ne znam zašto se vratio, vjerojatno su mu neki instinkti poremećeni. Odvezli smo ga prije par dana na pol kanala, sad sam opet pozvao ronioca da ga se ponovo usmjeri na pravi put’, rekao nam je Marin Kirinčić, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, koji ga je prvi put i uočio u plićaku na Pećinama. Dodaje da u Rijeci nema nekog prikladog akvarija gdje bi se ovu najveći ribu koštunjaču na svijetu moglo privremeno smjestiti da bi se eventualno oporavila.

U Centru za obavješćivanje doznajemo da su obaviješteni i vatrogasci. No oni se nisu pojavili, a Riječani su nemoćno promatrali velikog bucnja, komentirajući da mu nema spasa. Više je bočno plutao hvatajući zrak na površini vode, nego plivao.

Ronilac Davor Krajcar stigao je u 15 sati i ponovo je započela akcija spašavanja. Brzo se bacio u hladnu Rječinu, uhvatio grdosiju neobična oblika za peraju, odgurao je do gumenjaka, iznio i polijevao sve do Cresa. S njim je išla i ekipa Nove TV koja ga je prva i pozvala, u nadi da će riba zaplivati na otvorenom moru gdje joj je i mjesto.

Akcija je uspjela. Na moru kod Cresa more je valjalo, a bucanj je spušten te je nestao u morskom plavetnilu. Njegova spasioca nismo uspjeli kontaktirati jer on, kako doznajemo, zaljubljen u more i dalje roni.