ŽELI PREGOVORE SA SINDIKATIMA

Kosor: Zakon o radu nije naglo povučen

04.09.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je danas u Otočcu da je Zakon o radu (ZOR) povučen iz saborske rasprave, ali da se to nije dogodilo naglo te da su o namjeri povlačenja ZOR-a ranije bili izvješćeni sindikati.

"Zakon je povučen na temelju pisma koji je upućen predsjedniku Hrvatskoga sabora jer je stav vlade da bi uvrštenje u saborski dnevni red u ovome trenutku bilo kontraproduktivno", rekla je premijerka Kosor.

"Ne želimo ništa provoditi na silu i lomiti preko koljena", izjavila je dodajući da na tragu te odluke vlade očekuje nastavak razgovora sa sindikatima o tome što u ZOR-u treba promijeniti. Smatra da je neodrživo da su još na snazi neki istekli kolektivni ugovori.

Govoreći pak o potpisima za referendum o ZOR-u Kosor je ustvrdila da je vlada poduprla referendum osiguranjem 170 milijuna kuna u rebalansu proračuna za njegovo održavanje za što je, podsjetila je, glasovala vladajuća koalicija, a oporba ne.

Istaknula je da je, po nalogu Hrvatskoga sabora, vlada bila dužna provjeriti potpise što je i učinila te izvijestila o činjenicama vezanim uz potpise.

"Vjerujem da nitko ne očekuje da se vlada boji govoriti o činjenicama ni da se bilo koji građanin boji činjenica vezanih uz potpise", rekla je premijerka.

Napomenula je da je izvješće o tome upućeno mjerodavnom saborskom odboru, a kakvu će odluku donijeti taj odbor, kao i Hrvatski sabor potom, stvar je njihove rasprave.

Istaknula je da je utvrđeno da su popisu za referendum i osobe koje više nisu žive, kao i jasno vidljivi dokazi da su potpisi na dijelu lista sakupljani u nekim političkim strankama.

Odgovarajući na pitanje pokazuje li ovime vlada strah od građana, kako to tvrdi oporba, predsjednica vlade ocijenila je da oporba samo traži da vlada ode, a ne iznosi ni jedan prijedlog kako smanjiti rashode proračuna kad je to potrebno.

Ustvrdila je da se "SDP nije usudio glasovati za prijedlog vlade da se zamrznu rashodi proračuna u iduće dvije godine, a tu se mjerila hrabrost".

Na novinarsko pitanje je li predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić "preduhitrio" vladu informacijom o povlačenju ZOR-a Kosor je rekla da je trebalo pričekati da vlada iznese odluku i razloge, ali nije željela odgovoriti na pitanje o mogućim sankcijama za Bebića.

Komentirajući slučaj podnošenja kaznene prijave protiv umjetnika Janeza Janše za poticanje na uništenje hrvatske zastave tijekom njegova performansa u Rijeci, Kosor je rekla da je to kažnjivo djelo.

Istaknula je da je stajalište vlade da umjetnost nije poticanje i njegovanje kulture razaranja, što se pak, smatra, dogodilo uništenjem hrvatske zastave.

"Svim građanima Hrvatske moraju biti sveti državna zastava, grb i himna", rekla je Kosor dodavši da tako razmišljaju svi premijeri na svijetu.