MASAKR 22 CIVILA

Komemoracija žrtvama masakra u Četekovcima

04.09.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja na mjesnom groblju u Četekovcima, danas je obilježena 19. obljetnica masakra 22-oje civila i dvojice policajca koje su ubili pripadnici paravojnih formacija u rujnu 1991., na početku Domovinskog rata.

Naime, dvadeset dvoje civila u selima Četekovci, Čojlugu i Balincima kod Podravske Slatine kao i dvojicu hrvatskih policajaca pripadnici srpskih paravojnih postrojba mučki su ubili 4. rujna 1991. godine. Žrtve su bile u dobi od 18 do 80 godina, mnoge ubijene na kućnim pragovima ili dvorištima svojih kuća. Među njima bilo je žena ili više članova istih obitelji.

Komemoracija žrtvama ratnog zločina održana je u nazočnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, izaslanika predsjednika Republike Hrvatske brigadnog generala Ivana Jurića, pripadnika Hrvatske vojske i policije, članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnika lokalnih vlasti kao i obitelji stradalih i mještana.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je kako žrtve iz Četekovaca nikada ne smiju biti zaboravljene, a krivci za ta neljudska djela moraju biti kažnjeni.

"Sve te nevine žrtve ubijene su samo zato što su bili Hrvati, a u sklopu srbočetničkog plana uništenja svega hrvatskog na liniji Virovitica - Karlovac - Karlobag", kazao je Šeks. Te svete žrtve dale su svoj najveći obol za stvaranje slobodne, demokratske Hrvatske, te je obveza svih nas da se borimo za ideale zbog kojih su oni poginuli, rekao je.

Ministar obitelji hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić pozdravio je sve nazočne u ime predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, istaknuvši kako su "ovo nevine žrtve četničkog bestijalnog pohoda na uništenje hrvatskog identiteta".

O teškom ratnom zločinu koji se na današnji dan 1991. dogodio u Četekovcima, govorili su između ostalih virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske, Ivan Tolušić i izaslanik predsjednika Josipovića Ivan Jurić.

Okupljeni članovi obitelji žrtava i mještani nakon komemoracije novinarima su izjavili kako ih posebno pogađa što su sve te zločine počinili njihovi bivši susjedi, te što počinitelji tih ratnih zločina još nisu kažnjeni za svoja teška zlodjela.