NEMA VIŠE URANILOVKE

Vrtići za bogate skuplji, za siromašne jeftiniji

03.09.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Vrtići će sljedeće godine za roditelje dubljeg džepa poskupjeti, a oni s nižim plaćama djecu u vrtiće i jaslice upisivat će po nižoj cijeni ili besplatno

Ovu je promjenu u petak najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: 'Mi smo prevršili mjeru, a to je možda i moja greška. Treret krize moraju podnijeti svi. Oni koji imaju više plaćat će veću cijenu, oni koji imaju manje nižu.' Bandić je rekao kako ovaj novitet još mora potvrditi i gradska Skupština što bi trebalo glatko proći s obzirom na to da je na otvaranja dječjeg vrtića Šegrt Hlapić, gradska zastupnica Morana Pakalović Gruden rekla je da se slaže s Bandićevim prijedlogom.

Grad godišnje za predškolski odgoj izdvaja nevjerojatnih 851 milijuna kuna, što je oko deset posto gradskog proračuna. Realna cijena vrtića za jedno dijete iznosi dvije tisuće kuna. Kolike su gradske subvencije, pokazuje podatak da roditelji ne plaćaju toliko, nego daju deset tj. 20 posto cijene.

Jaslice mjesečno koštaju 200, vrtić 400 kuna. Ove godine u privatne i vjerske vrtiće upisano je tri tisuće djece. Bandić je objasnio kako grad s tisuću kuna financira boravak mališana u tim vrtićima, čija cijena mjesečno doseže i 3.600 kuna.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić istaknuo je kako se do 15. rujna ne zna točan podatak koliko je malih Zagrepčana ove godine ostalo bez mjesta u vrtiću, no ističe da se taj broj kreće između 500 i 600

Iz grada su oštro kritizirali tekstove objavljivane u medijima posljednjih dana u kojima tvrde da se na silu povećavao broj djece u grupama čime se narušio standard boravka u vrtićima.

No iz grada najoštrije osuđuju takve napise tvrdeći da nema riječi o nikakvom 'naguravanju djece'. Ove je godine upisano 33 tisuća djece, tri tisuće više nego 2009. No broj djece u skupinama nije povećavan, nego je Grad izgradnjom novih i proširenjem postojećih vrtića otvorio 70 novih skupina.

Bandić otvara vrtić 'Šegrt Hlapić' u naselju Iver u Sesvetskom Kraljevcu


'Broj djece u skupinama nije povećan. Nema govora o nekakvom 'nakrcavanju'. Najviše je djece u predškolskim skupinama, i to 30, no statistike su pokazale kako tijekom godine u vrtić dolazi tek 69 posto upisane djece', pojasnila je Mira Božić, predsjednica Udruge ravnatelja predškolskih ustanova Grada Zagreba.

Gdje će osvanuti novi vrtići?

Što se tiče mjesta u vrtićima, najveći je problem u istočnom i zapadnom dijelu grada. Nicanje novih naselja u koje se doseljavaju mahom mlade obitelji s djecom, ne prati uvijek i izgradnja vrtića i škola. Dok je u centru grada i na sjeveru djece sve manje, u rubnim dijelovima grada potražnja za vrtićima svake je godine sve veća. Tako je ove godine novi vrtić dobilo naselje Špansko, Sesvetski Kraljevec u naselju Iver, Hrvatski Leskovac, Lučko, Buzin, Gajnice, Travno...

Za sljedeću se godinu planira izgradnja nekoliko područnih vrtića i desetak manjih, lokalnih. Tako će se izgraditi novi vrtić na Kajzerici, u kojem će se program odvijati na francuskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, na Vrbanima, gdje će se kako i na Kajzerici graditi i nova škola te u Svetoj Klari, gdje će uz novi vrtić biti proširena postojeća škola. Planiraju se otvoriti i vrtići u Vugrovcu, Ježdovcu i u starom dijelu Sesvetskog Kraljevca.