NIJE BEG CICIJA

Država prodaje stanove za 5.808 kuna po kvadratu

02.09.2010 u 18:08

Bionic
Reading

Vlada prodaje 3.000 državnih stanova, i to po polaznoj cijeni od 5.808 kuna po kvadratu. Nastavlja se i proces privatizacije hrvatskih brodogradilišta

Državni tajnik Josip Sarač rekao je da država u ovom trenutku ima 3.000 stanova koje koriste najmoprimci, a odlukom o prodaji bi im se dala mogućnost da riješe stambeno pitanje dok bi se, s druge strane, država oslobodila zamrznute imovine.

Prethodna odluka Vlade o prodaji državnih stanova po tržišnoj cijeni bila je, rekao je Sarač, nerealna te se stoga prema novoj odluci Vlade određuje polazna cijena metra kvadratnog od 5.808 kuna. Ta se cijena može umanjiti s obzirom na starost stana, položaj u zgradi, te u odnosu na to je li u gradu do 10.000 stanovnika ili do 100.000 stanovnika.

Građani koji imaju izbjeglički status bi imali 1,5 posto popusta po godini izbjeglištva, a branitelji dva posto popusta po godini provedenoj u ratu.

U Vladinoj odluci stoji da 'kupac kupoprodajnu cijenu stana može platiti odjednom u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji, ili obročnom otplatom u jednakim mjesečnim obrocima, do najduže 20 godina'. Kamatna stopa obročne otplate je četiri posto godišnje i nije promjenjiva.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić rekla je da se dugo spremaju na prodaju državnih stanova te da se dosada Središnja državna uprava brinula za održavanje stanova, ali da za to nisu imali sredstva. 'Ljudi tu žive godinama i nisu te stanove mogli otkupiti, tako da je ovo sad pravedno rješenje', rekla je Matulović Dropulić i dodala kako sada svi branitelji i bivši nositelji stanarskih prava imaju pravo na otkup.

Ministar obrane Berislav Rončević rekao je da je 1.900 stanova u vlasništvu MORH-a te da su već poslani zahtjevi za otkupom 1.500 stanova.

NIJEMCI ŽELE KUPITI 3. MAJ

Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva i Hrvatski fond za privatizaciju da nastave proces privatizacije, i to: s Društvom DIV d.o.o. Samobor za privatizaciju Brodograđevne industrije Split d.d., s Društvom Jadranska ulaganja d.o.o. Zagreb za privatizaciju Brodotrogira d.d. Trogir, te s Društvom Crown Investment GmbH iz Njemačke za privatizaciju 3. Maja d.d. Rijeka.