'NISTE SE DOBRO POTPISALI'

Vlada ruši referendum o ZOR-u!

02.09.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila rezultate provjere potpisa prikupljenih za referendum o Zakonu o radu. Prema ministrima Davorinu Mlakaru i Tomislavu Karamarku, zakonitost velikog broja potpisa je upitna, i to zbog načina na koji su listovi s potpisima uvezeni te zbog rednih brojeva ispred potpisa

Ministar uprave Davorin Mlakar kaže da su se građani potpisivali na pojedinačne papire, a ne na uvezane knjige kako to propisuje zakon. Od ukupno 815.000 potpisa koje su sindikati dostavili, 92.229 potpisnika nije imalo status birača, dakle ostalo je oko 717.000 potpisa građana koji smiju izaći na referendum.

Vlada je sindikatima našla toliko pogrešaka da bi prijedlog za referendum imao realne šanse pasti u Saboru. Prema izvješću Ministarstva uprave, 60.967 građana pogrešno je upisalo JMBG, 14.702 osobe su se više puta potpisale, a 9.482 osobe imaju nečitki rukopis pa se smatraju nevažećim potpisima.

Članci iz Zakona o referendumu na koje se poziva Vlada

Članak 8.c

Izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma može se održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine).

Organizacijski odbor je dužan prijaviti mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma policijskoj upravi na čijem se području izjašnjavanje održava, pet dana prije početka izjašnjavanja.

Članak 8.d

Mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje moraju biti označena i uočljiva s tim da njihovo označavanje ne smije sadržavati državna obilježja.

Svako mjesto iz stavka 1. ovoga članka mora imati popis s uvezanim listovima koji će sadržavati jasno formulirano pitanje o kojem se traži raspisivanje referenduma i jasno odijeljene vodoravne redove označene rednim brojevima.

Za referendum se izjasnio 171 strani državljanin, 224 osobe lišene poslovne sposobnosti, 810 maloljetnika, 56 umrlih, 5.061 osoba koja je imala 'razlike u osobnom imenu', 235 osobe nisu imale potpis uz osobne podatke.

Mlakar je istaknuo kako čak 356.358 građana nije potpisalo peticiju za referendum na mjestu prebivališta, odnosno u blizini svog biračkog mjesta, a kaže da 224 knjige s potpisima nisu bile uvezane kako zakon propisuje te da je bilo puno umetnutih stranica i ispravljanih rednih brojeva ispred potpisa.

11 POSTO POTPISA ISTIM RUKOPISOM

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kaže da 25 mjesta za prikupljanje potpisa nije imalo odobrenje od lokalne samouprave, a 10 mjesta nije bilo prijavljeno u policiji. Umetnutih listova bilo je 404.706 odnosno 49,61 posto.

Karamarko je rekao da je pogrešno tj. naknadno označen redni broj ispred 90,55 posto svih skupljenih potpisa. Policija je utvrdila da je 11,13 posto podataka o imenu i prezimenu ispisano istim rukopisom, a istim je rukopisom ispisano i 10.99 posto podataka o JMBG-u.

Na novinarsko pitanje nakon sjednice Vlade ima li na kraju 450.000 potpisa potrebnih za referedum, Karamarko je odgovorio: 'Ne mogu vam to reći.'

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako su to 'samo činjenice koje se šalju u Sabor na konačni zaključak'. Također, istaknula je kako je Vlada izdvojila rebalansom proračuna 170.000 kuna za provođenje referenduma, ali i dodala: 'Mi ćemo poslati Saboru samo konstatacije, a na Saboru je hoće li se referendum raspisati ili donijeti kakva drukčija odluka. To će odlučiti Sabor, kao i to što će biti s potpisima.'

Premda nisu dali nikakav zaključak, ovako temeljito provjeravanje potpisa i njihovo pobijanje s obzirom na uvez skupljenih potpisa i rukopis koji policija nije vještačila ukazuje jasno na to da Vlada namjerava u Saboru oboriti i više nego dovoljan broj skupljenih potpisa za referendum o Zakonu o radu.

Pitanje je bi li rezultati prikupljanja potpisa za predsjedničke kandidature bili drugačiji da su ih, prije nešto manje od godinu dana, analizirali Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova. Podsjetimo, ovo je prvi put u povijesti hrvatske države da su građani uspjeli skupiti potpise za referendum.