REZULTATI EUROBAROMETRA

Ulazak u EU podupire tek 26 posto građana!

02.09.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Kako se datum završetka pregovora za ulazak u Europsku uniju bliži kraju, sve se češće postavlja ključno pitanje - kolika je zapravo podrška građana koji će na referendumu odlučivati o ulasku u Europsku uniju. Prema Eurobarometru, tek 26 posto Hrvata smatra da bi članstvo u EU bila 'dobra stvar'

Čak 31 posto ispitanika u istraživanju Eurobarometra izjasnilo se da bi za Hrvatsku članstvo u EU bilo loše. Među građanima EU-a njih 18 posto smatra da je članstvo loše, a 49 posto ne žali za članstvom te smatraju da im je to donijelo dosta dobrog.

Premda se čini da je podrška ideji ulaska u Europsku uniju od 26 posto mala, to je za Hrvatsku ipak pomak nabolje, jer je prije pola godine potpora bila 24 posto.

Inače, hrvatski građani su jedni od najskeptičnijih u Europi što se tiče EU-a, a skeptičniji su samo Islanđani koji su tek nedavno odlučili ući u pretpristupne pregovore. Naime, tek 19 posto Islanđana želi u tu europsku zajednicu.

Diplomati u EU potiču na kampanju da bi se građane prije referenduma pridobilo da daju podršku ulasku u EU.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković kaže da bi, prema njihovim istraživanjima, čak 52 posto građana podržalo ulazak u EU na referendumu, ali da će se ipak provesti kampanja informiranja javnosti.