EUROPSKA PRAVILA

Koke dobivaju prostor za intimu

02.09.2010 u 09:18

Bionic
Reading

Više od 25 milijuna kuna uložit će nekolicina uzgajivača peradi i proizvođača jaja u izgradnju i opremanje svojih pogona da ih se prilagodi standardima Europske unije te da se kokošima nesilicama osiguraju uvjeti života kakve propisuju europska pravila

Tako su hrvatski proizvođači jaja dužni do ulaska Hrvatske u Europsku uniju osigurati kokama europske uvjete boravka na farmi.
Prema europskoj direktivi, od 2012. kokoši nesilice treba uzgajati tako da svaka ima 750 kvadratnih centimetara prostora. Trenutačno u kavezima koje koristi većina proizvođača, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, svaka kokoš ima po 550 kvadratnih centimetara prostora, piše Novi list.

Kakve se točno promjene očekuju u praksi, pojasnio je direktor tvrtke Gala Jakov Ćorić: 'Osim povećanja životnog prostora, kokicama treba osigurati 'prečku za sjedenje, posebno gnijezdo tzv. kutak za intimu, stelju za kljucanje i čeprkanje...'
Sve te novosti Hrvatska se nadala uvesti tek početkom 2015. godine, no zahtjev za tako dugim prijelaznim razdobljem Bruxelles nije prihvatio, već će to morati provesti najkasnije godinu dana nakon pristupanja Uniji.