MESIĆEVIM STOPAMA U LIBIJU

Premijerka stigla na Gadafijevu proslavu

01.09.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u srijedu u Tripoliju kako postoji puno prostora za jačanje gospodarske suradnje s Libijom, te kazala kako je u pripremi i službeni posjet toj zemlji s 'jakom skupinom gospodarstvenika'

Predsjednica Vlade boravi u Tripoliju, na poziv libijskoga vođe Moamera Gadafija, u povodu proslave 41. godišnjice libijske revolucije. Tijekom dana sastala se s direktorima libijskih podružnica hrvatskih tvrtki, a uoči večerašnje svečanosti novinarima je kazala da se današnjim posjetom nastoji ojačati gospodarska suradnja dviju zemalja.


Kosor je rekla da se radi na pripremi službenog posjeta Libiji te da bi uz nju išla i jaka skupina gospodarstvenika. Hrvatska premijerka je naglasila da u Libiji postoji jako puno prostora za hrvatske tvrtke, od izgradnje infrastrukture, prehrambene industrije, hrvatskih resursa pitke vode, preko brodogradnje do poljoprivrede.

'Mislim da tu možemo tražiti svoje tržište. Javilo se nekoliko velikih hrvatskih tvrtki u ova dva dana od kako sam pozvana i od kad su trajale pripreme, onih koji nude i traže od vlade pomoć da izađu na ovo tržište', istaknula je premijerka.

Smatra kako je njezin današnji posjet 'dobar ulaz' za jačanja gospodarskih veza, te ističe da je jačanje gospodarske diplomacije dio Programa gospodarskog oporavka.

Kosor naglašava da je nužno iz temelja promijeniti dosadašnji odnos u kojem je, kako je rekla, bilo puno odlazaka predsjednika države ili vlade na različita područja, a nakon kojih se, nažalost, vrlo malo napravilo. 'To moramo promijeniti', rekla je Kosor dodavši da je nužno osmisliti strategiju.

'Ovdje je zato sa mnom ministar gospodarstva (Đuro Popijač) i vjerujem da će iskustva, koja smo danas čuli od gospodarstvenika koji su već na ovom tržištu, biti dobra da napravimo jednu, mogla bih reći, strategiju', kazala je premijerka.

Proslavi 41. godišnjice libijske revolucije u Tripoliju, među inima, nazoče predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, slovenski premijer Borut Pahor, srbijanski predsjednik Boris Tadić, kao i premijeri Malte, Portugala, te zamjenici premijera Španjolske i Grčke.