ZAVRŠNE RIJEČI OBRANE U HAAGU

'Markača se bez ikakvih dokaza dodatno tereti'

31.08.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Obrana generala Mladena Markača u završnim je riječima pred Haškim sudom poručila da su tužitelji u završnom podnesku bez navođenja ikakvih dokaza po prvi puta sugerirali da je Markač naredio progon, a u Gruborima ubojstvo, da je znao da njegove snage čine zločine nad srpskim stanovništvom, kao i da je bio prisutan dok su zločini počinjeni

Tužitelji tvrde da je Markač propustio poduzeti potrebne mjere za progon počinitelja u Gruborima iako su dokazi pokazali da su takvi koraci bili u nadležnosti kriminalističke a ne specijalne policije, kazao je branitelj Tomislav Kuzmanović

"Tužitelj nije uspio dokazati vezu između počinjenih djela i propusta zapovjednika", rekao je.

Tužitelji tvrde da je sudjelovao u prikrivanju zločina u Gruborima, a dokazi pokazuju da su do Markača samo dolazila izvješća o vođenju oružanih borbi u Gruborima, rekao je Kuzmanović.

Završne riječi obrane dovršio je drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić koji je pozvao suce da utvrde da je oružani sukob u Hrvatskoj prestao 8. kolovoza čime bi otpale gotovo sve optužbe protiv Markača.

On je pozvao vijeće i da ne primijeni doktrinu udruženog zločinačkog pothvata koja podsjeća, kako je rekao, na koncept optužbi za rušenje socijalističkog poretka u bivšoj Jugoslaviji i na srednjevjekovnu pravnu praksu. Ta doktrina ne izvire iz međunarodnog humanitarnog prava i omogućava osudu jedne osobe za zločin druge osobe bez da prva osoba zna da je zločin počinjen, kazao je Mikuličić.

Na kraju je Mikuličić poručio vijeću da je moralno i pravno upitno uvrštavanje mrtvih osoba, koje se nemaju mogućnosti braniti a čiju je kaznenu odgovornost tužitelj na taj način prejudicirao, u članove udruženog zločinačkog pothvata, podsjećajući da je to učinjeno bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu i njegovim najbližim suradnicima Gojku Šušku, Zvonimiru Červenku i Janku Bobetku.

Slično vrijedi i za žive osobe među kojima su Ivan Jarnjak, Mirko Norac, Miljenko Crnjac, Rahim Ademi, kao i Jure Radić, Mato Laušić, Joško Morić koji su pozvani kao svjedoci u Haag a kojima je također uskraćeno pravo na odgovor, a etiketirani su kao supočinitelji u zločinačkom pothvatu.