GRADNJA PO ZAGREBU

Prekršena procedura pri donošenju pet UPU-a

31.08.2010 u 17:14

Bionic
Reading

Povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s objavom u Službenom glasniku Grada Zagreba ispravaka dokumenata prostornog uređenja što ih je donijela zagrebačka Gradska skupština utvrdilo je danas da je prekršena procedura pri donošenju pet urbanističkih planova, od kojih je kod dva promijenjen koeficijent izgrađenosti

Na dvosatnoj sjednici razmatralo se sedam urbanističkih planova uređenja (UPU) te je većinom glasova zaključeno da se u njih pet nije radilo o ispravcima, nego o izmjenama, što znači da je povrijeđena procedura, jer ispravci, za razliku od izmjena ne moraju ići na potvrđivanje u skupštinu.

Riječ je o urbanističkim planovima uređenja "Sveti Duh", Središće - zapad, Rudeš, Remetinec rotor - zapad i "Munja". UPU Resnik 3 je djelomično izmjenjen, a UPU Staro Brestje - Delec jedini je zakonito ispravljen.

Za UPU Remetinec rotor - zapad i UPU "Munja" predsjednik tog povjerenstva Tomislav Saucha je rekao da su vrlo slični jer su postali gradski projekti, a taj se status uzimao kao osnova zbog koje se radio ispravak, a zapravo je izmijenjen koeficijent izgrađenosti, što se ne može raditi bez izmjena i dopuna UPU-a. Koeficijent izgrađenosti je s 50 izmijenjen u 90 posto, a koeficijent neizgrađenosti je smanjen s 20 na 10 posto.

U UPU Središće-zapad ispravkom se radilo o prenamjeni zone iz društvene namjene u zonu mješovito, pretežito poslovne namjene, a u UPU Rudeš ispravkom su se brisale prometnice i komunalna infrastruktura a time mijenjale granice i obuhvat zelenila uslijed čega je od postojećih 12 kaseta plus jedna zelena ispravljeno u osam kaseta.

Prilikom glasovanja dvojica članova Povjerenstva - gradski zastupnici HDZ-a i HSS-a Tomislav Babić i Stjepan Horvat bili su suzdržani. Babić je rekao kako za današnju sjednicu nema materijale jer je prošlu napustio ranije zato što se ignorirao njegov zahtjev da netko tko je potpisao planove dođe i to obrazloži, a Horvat je objasnio kako je stajalište HSS-a da žele čuti sve strane u postupku, znači, kako je rekao, "i naše, predstavnike Gradske skupštine i one koji su radili ove - da li promjene, ispravke, izmjene, te da čujemo ima li zakonskih podloga za to".

Saucha je objasnio da je Povjerenstvo osnovala Gradska skupština te da im od 13. srpnja ove godine, kada je imenovano osam članova Povjerenstva, teče rok od 90 dana do kada moraju donijeti zaključak o legalnosti svakog pojedinog urbanističkog plana uređenja od 1995. do danas, kojih je ukupno 58, i te zaključke predočiti zastupnicima na sjednici Gradske skupštine.