AUSTRIJSKI ISTRAŽITELJ AFERE HYPO

'U istrazi je spomenut i Sanader!'

31.08.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo RH i Hrvatska narodna banka (HNB) potvrdili su danas da su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i guverner Željko Rohatinski jučer razgovarali s predsjednikom istražiteljskog povjerenstva koruškoga parlamenta za aferu Hypo banke Rolfom Holubom, koji je najavio nove posjete Hrvatskoj, i to najprije u Puli gdje će razmotriti poslove Hypo banke u Istri

U HNB-u su rekli da je razgovor obavljen u skladu s međudržavnim sporazumom Hrvatske i Austrije o suradnji u pravnim pitanjima radi razmjene informacija vezanih uz poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj. Istaknuli su da pojedinosti razgovora ne mogu otkriti, jer traje istražni postupak.

No za razliku od DORH-a i HNB-a, koji o sadržaju razgovora ne žele govoriti, Holub je bio rječitiji pa je za austrijsku novinsku agenciju APA-u izjavio da je guverner Rohatinski spreman pisano odgovoriti na pitanja povjerenstva.

'To nam je vrlo važno', rekao je Holub, napominjući kako povjerenstvo, među ostalim, želi znati zašto je HNB, koji je u početku bio protiv toga da Bayerischen Landesbanke (BayernLB) preuzme Hypo banku, to konačno ipak odobrio.

Austrijske vlasti ne bi istraživale moguće nezakonito financiranje stranaka, a hrvatske su vlasti na to spremne. 'Hrvatske vlasti su nedvojbeno spremne istraživati protiv Joerga Haidera (pokojnog poglavara Koruške) i FPOe-a (desničarska Slobodarska stranka), ali trebaju za to zahtjev Austrije', rekao je Holub govoreći o sastanku s Bajićem.

Potvrdio je da se u razgovorima došlo i do imena bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera.

'Postoje dvije strane, bančina i politička. Mislim da je Wolfgang Kulterer (bivši predsjednik uprave Hypo banke) otvorio vrata gospodarski, a Haider ona na političkoj razini', rekao je, napominjući kako ostaje da se istraži koji su političari bili umiješani i kakvu je ulogu imao Sanader pri Bayernovu preuzimanju Hypo banke.

U posjetu Zagrebu s Holubom je bio i zastupnik Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz. Njih su dvojica najavili daljnje posjete Hrvatskoj, a sljedeće što žele jest u Puli razmotriti poslove Hypo banke u Istri.