Hrvatska UDRUGE PROZIVAJU MILINOVIĆA

'Ugrožena prava milijun pacijenata!'

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) uputila je danas otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) prosvjedujući zbog blokade pristupa Centralnom zdravstvenom informatičkom sustavu (CEZIH) za dvije stotine liječnika obiteljske medicine koji se služe programom Lord Primus, jer je time onemogućeno korištenje zdravstvenih usluga za njihovih gotovo milijun pacijenata

'Upućujemo kritiku i prosvjedujemo zbog neciviliziranog ponašanja zbog kojeg će u konačnici ispaštati građani, a sigurni smo da postoji način za dogovor i da se može naći rješenje bez prisile i prosvjeda onih koji se osjećaju ugroženima', ističe se u priopćenju KUZ-a koje je potpisala predsjednica Mensura Dražić.

Koalicija, koja okuplja 50-ak udruga pacijenata, ocjenjuje kako se ponovno na štetu pacijenata događaju obračuni struke i administracije i očekuje povoljno rješenje nesporazuma bez sudskih procesa i tužbi.

'Bio bi to dokaz da medicinsko osoblje poštuje svoju zakletvu kad je biralo poziv kojim se bavi, a državni dužnosnici bi potvrdili da drže do obećanja i prava na zdravlje birača koji su im omogućili da budu na vlasti', navodi se u priopćenju.

Inače, tvrtka ABA informatika, vlasnik programa Lord Primus nije, kako tvrde u Ministarstvu zdravstva, prilagodila tehničke uvjete rada u vrijeme kada je počela zdravstvena reforma te je ostala bez odobrenja za rad. Liječnici koji koriste taj program stoga ne mogu slati podatke u Centralni informatički sustav HZZO-a te su pozvani da se odluče za jedan od preostalih osam licenciranih informatičkih operatera u tom sustavu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još