ANALIZA NASTUPA U AUSTRIJI

'Sanader nešto kemija'

31.08.2010 u 11:01

Bionic
Reading

Usprkos svim pitanjima koja mu vise kao mač nad glavom, što je možda i razlog zbog kojeg mu se prorijedila kosa, Ivi Sanaderu medijska pažnja ipak vrlo godi, što se vidjelo i na konferenciji u Alpbachu gdje se šepirio poput kakve filmske zvijezde ili pauna i vrlo je vjerojatno da opet 'nešto kemija', tvrdi stručnjakinja za govor tijela

Iza Sanadera su repovi mnogih afera, a ispred su novinari i javnost koja i dalje požudno očekuje odgovore oko toga što je bilo i što će biti. Ovo prvo pitanje je za istražitelje, a budućnost nosi možebitan Sanaderov povratak u političku arenu, smatra komunikologinja Ljiljana Buhač

Ona smatra da premda je Sanader na skupu izbjegavao novinare te na pitanje hoće li se vratiti u politiku, kratko odvratio da neće, njegovo ponašanje i držanje govore nešto drugo, jer iz njih iščitava da 'Sanader nešto kemija'.

'Opet se držao bahato, imao visoko podignuta ramena, na licu svoj poznati osmijeh, doduše, kosa mu se prorijedila i to odaje da je on prošao određeno stanje, ali Sanader nije odavao dojam čovjeka koji se nečega boji i vidi se da je radio na sebi', ocjenjuje Buhač.

Iako na novinarska pitanja Sanader nije želio odgovarati i micao se od sedme sile, ipak ga je njoj i nešto stalno vuklo. Doduše, 'novinari su njega oblijetali, pa bi slika sasvim drugačije izgledala da su ga ignorirali, a ovako je on odlazio od njih, ali i stalno pogledavao prema njima, ponašajući se poput neke filmske zvijezde', kaže Buhač.

Držao se superiorno, što se vidjelo prema načinu na koji je došao do novinara i dao im primjerke svojega govora, pri čemu je rekao: 'Ako vas zanima, pročitajte si', ali s naglaskom na ovom 'pročitajte si', zapazila je Buhač. Takva je i izjava 'psi laju, a karavane prolaze', dodala je Buhač opetujući kako joj se čini da 'Sanader nešto kemija, prvo na međunarodnom planu u Europi, i to kao put za povratak' na domaće političko tlo.

O mogućnosti takvih planova ponešto govori i izjava dekana zagrebačkog veleučilišta Vern Gorana Radmana, koji je također sudjelovao na skupu u Austriji te podsjetio da je 'Sanader uvijek bio ambiciozan čovjek', a njemu se i 'danas takvim čini'.

'On je čovjek koji ima želju sudjelovati, utjecati i traži odgovarajući način da to i ostvari', rekao je Radman za Novu TV, dodavši kako misli da se 'Sanader neće maknuti, to mogu neki drugi i to je sasvim sigurno'.