AFERA HYPO

Istražitelji kod Rohatinskog i Bajića

Bionic
Reading

Austrijski parlamentarac Zelenih Peter Pilz i predsjednik koruških parlamentarnih istražitelja afere Hypo Rolf Holub posjetili su guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića

Iako ni HNB ni DORH ne otkrivaju pojedinosti sastanka, osim pravne suradnje i razmjene informacija u aferi Hypo, indikativno je to što su prije nekoliko dana predstavnici DORH-a bili u posjetu istražiteljima austrijskoga tužiteljstva u Klagenfurtu, piše Večernji list

Hypo Alpe Adria banka od rujna pokreće građanske parnice kako bi od bivših menadžera i poslovnih partnera izborila stotine milijuna eura odštete. Njemački i austrijski mediji citiraju šefa Hypa Gottwalda Kranebittera s prezentacije polugodišnjih rezultata banke da je “dovršeno pet odštetnih zahtjeva troznamenkastoga milijunskog iznosa”.

I to bez obzira na to je li riječ o kreditima koji se nisu namjeravali vraćati za klijente u Austriji ili inozemstvu. U prvom polugodištu Hypo je pretrpio 499 milijuna eura štete, loših kredita registrirano je 8,27 milijarda eura, a još se četiri milijarde eura promatraju.

Austrija, koja je nacionalizirala posrnulu banku, do sada je spašavala Hypo sa 1,6 milijarda eura, zbog čega se banka na pritisak EU povlači iz niza zemalja te se namjerava širiti isključivo u Austriji, Sloveniji, BiH i Srbiji.