TREĆA OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE

Jurin: Kriv je DUZS, Trutin: Nismo, vatrogasci su

30.08.2010 u 17:46

Bionic
Reading

Obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca te njihovi kolege položili su danas vijence i zapalili svijeće u memorijalnoj kapelici sv. Florijana u blizini mjesta na kojem se na Kornatu prije tri godine dogodila tragedija, te na 12 memorijalnih križeva koji su suhozidnom tehnikom, po projektu arhitekta Nikole Bašića, izgradili vatrogasci i volonteri iz svih krajeva Hrvatske u znak sjećanja na poginule vatrogasce iz Šibenika, Vodica i Tisnog

Tri godine nakon tragedije obitelji poginulih ne vjeruju u teoriju o eruptivnom požaru jer tvrde da su ostale uskraćene za mnoge odgovore na ključna pitanja. Na mjestu tragedije roditelji su ponovno postavili pitanje odgovornosti zbog petosatnog kašnjenja spasilačke akcije.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin rekao je novinarima kako je, unatoč tvrdnjama koje su iznesene u medijima, vatrogasni sustav toga kobnoga dana na Kornatu djelovao bez pogreške, osim što su maloljetnici poslani na požarište.

Na pitanje tko je odgovoran za kašnjenje akcije spašavanja, Jurin je odgovorio kako odgovornost vatrogasaca prestaje u trenutku pogibelji vatrogasaca.

"Tada se pokreće sustav za spašavanje jer vatrogasni zapovjednici nisu kompetentni za evakuaciju ranjenika, njihov smještaj u bolnice. To je dužnost Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i njih pitajte zašto su kasnili", istaknuo je Jurin

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut ustvrdio je kako je informacija o pogibiji vatrogasaca do njih došla prekasno. "Oni koji su za to znali, vatrogasci ili netko drugi, trebali su nas obavijestiti na vrijeme", izjavio je Trut.