UMRLI U MUKAMA NA PUTU ZA SKOPJE

Prijatelji životinja tuže zagrebački ZOO

30.08.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Zbog smrti dvaju jelena i dviju antilopa koji su uginuli tijekom transporta iz zagrebačkog Zoološkog vrta u ZOO u Skopju, udruga Prijatelji životinja podnijela je prekršajnu i kaznenu prijavu protiv prijevoznika Berislava Jokića

Tužbu je najavio i ravnatelj ZOO-a iz Skopja Dane Kuzmanovski, i to protiv zagrebačkog Zoološkog vrta. Prije nekoliko tjedana, iz zagrebačkog Zoološkog vrta krenule tri antilope gnu i šest jelena aksisa koji su bili dar Zoološkom vrtu u Skopju.

Makedonci su platili put, no zagrebački ZOO bio je dužan naći prijevoznika budući da u Makedoniji nema ovlaštenih tvrtki za transport životinja. Davorka Maljković, ravnateljica zagrebačkog zoološkog vrta angažirala je prijevoznika Berislava Jokića, vlasnika tvrtke Bero d.o.o. iz Svetog Ivana Žabna kraj Vrbovca.

Dva jelena i dvije antilope umrli su od toplotnog udara, što je potvrđeno i obdukcijom. Makedonski veterinari utvrdili su da su tijekom transporta na udaljenost od oko tisuću kilometara životinje bile stisnute u pretijesnim drvenim sanducima. Izmjerena dužina kaveza bila je 72 centimetra, a raspon rogova jedne antilope je 75 centimetara, što znači da su životinje cijeli put provele s iskrivljenim vratom, a jedina preživjela antilopa ostala je bez jednog roga. U vozilu zbog nedostatka ventilacije nije postojao protok zraka niti su životinje imale vodu za piće. Prilikom dolaska u vozilu je izmjerena temperatura od 40 Celzijevih stupnjeva.

'Životinje ugibaju baš kao i ljudi. Nije to prvi put da su životinje putem uginule, događa se to često', rekao je Jokić protiv kojeg je udruga Prijatelji životinja podnijela prekršajnu i kaznenu prijavu. Vozilo sa životinjama već je prilikom ulaska u Makedoniju veterinarski inspektor na granici kaznio sa 500 eura zbog neadekvatnih uvjeta transporta.