RAČUNI U VADUZU

Zagorcu blokirali tajnih 16 milijuna eura

27.08.2010 u 18:50

Bionic
Reading

Ime Vladimira Zagorca u aferi Hypo stalno se spominje. Istražuje se njegovo poslovanje u Hrvatskoj, Austriji i Lihtenštajnu. Pokušava se provjeriti kamo je otišao svaki cent od ukupno više od 70 milijuna eura koliko je Zagorec uspio ishoditi od Hypa za niz svojih građevinskih projekata, prvenstveno u Hrvatskoj

Kako piše Jutarnji list, mahom su se ti poslovi financirali preko tvrtki i zaklada u Lihtenštajnu. I upravo u toj zemlji, kako je već prije službeno i potvrđeno, vodi se prva formalna istraga protiv Vladimira Zagorca i još desetak osoba.

U međuvremenu su otvoreni i Zagorčevi računi u Vaduzu, na kojima je, prema najnovijim podacima koje je objavio austrijski list Wirtschaftsblatt, pronađeno, a potom i blokirano 16 milijuna eura. Radi li se o sredstvima za koja postoji konkretna namjena vezana uz građevinske projekte ili je u pitanju novac koji je “iscurio” sa strane, za sada nije poznato.

U svakom slučaju, na nadležnom Općinskom sudu Kneževine Lihtenštajn protiv Zagorca i suosumnjičenih osoba u tijeku je istraga zbog sumnje da je pri financiranju spomenutih projekata bilo pronevjera i pranja novca.

U Vaduzu se paralelno, piše Wirtschaftsblatt, vodi istraga i protiv bivših menadžera Hypa koji su bili u upravnom odboru tvrtke kćeri Hypo Liechtenstein. I njih se također sumnjiči za pronevjere, pranje novca, ali i za kršenje raznih bankarskih propisa.

Usto, austrijski list spominje i sumnje istražitelja u Klagenfurtu da je “kralj kokaina” Darko Šarić ilegalno zarađeni novac oprao preko Hypa te ga uložio u građevinski projekt Blok 67 u Beogradu. Pritom ističu da je upravo nedavno uhićeni bivši šef Uprave Hypa, Wolfgang Kulterer, bio u nadzornom odboru tvrtke Blok 67 GmbH u Klagenfurtu.