SUĐENJE SE BLIŽI KRAJU

Hoće li generali dočekati Božić na slobodi?

27.08.2010 u 13:02

Bionic
Reading

Haško suđenje umirovljenim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču u ponedjeljak se nakon dvije i pol godine napokon okončava završnim riječima tužiteljstva i obrane. Generali su u iščekivanju presude, nervozni, ali i optimistični

Završne riječi na suđenju generalima - optuženima po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti da su u operaciji Oluja 1995. godine počinili zločine protiv čovječnosti te zbog povrede ratnog prava i običaja nad srpskim stanovništvom - počinju u ponedjeljak, a trajat će najdulje do četvrtka, kada će se suđenje formalno završiti. Nakon toga mogu proći i mjeseci dok sudsko vijeće Haškog suda ne donese presudu.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić i Markačev Goran Mikuličić uvjereni su u oslobađajuću presudu premda tužiteljstvo traži visoke zatvorske kazne.

Za Gotovinu traži 27 godina zatvora, za Markača 23 godine, a za Čermaka 17 godina. Mikuličić kaže da se ne trebaju zabrinjavati zbog toga, jer tužiteljstvo uvijek za takve optužnice zahtijeva visoke kazne.

Odvjetnici kažu da će sudsko vijeće u Haagu, pod predsjedanjem Alphonsa Orieja, donijeti presudu najranije do Božića, a 'najrealnije' početkom 2011. godine.

Mišetić kaže da će suđenje biti završeno u srijedu ili četvrtak završnim riječima obrane. Tužiteljstvo će započeti s iznošenjem završnih riječi u ponedjeljak, i za to ima čak šest sati.

Opće je poznato u Hrvatskoj da sam velik optimist, i to ne bez razloga. Teško mi je ukratko obrazložiti sve, ali tužitelj nije dokazao sve što je mislio dokazati i jasno je da nije bilo nikakvog zločinačkog pothvata', rekao je Mišetić.

Kaže da Gotovina 'zna istinu i očekuje pravdu', ali da mu u pritvoru, naravno, nije lako. 'Svi smo mi veliki optimisti i očekujemo da će ovaj težak proces biti brzo okončan i da će svi generali uskoro biti doma', zaključio je Mišetić.Markač je nervozan, kao što smo i mi svi, ali atmosfera je uvijek pozitivna jer, realno, tužiteljstvo nije uspjelo dokazati svoje tvrdnje iz optužnice', rekao je Mikuličić i objasnio da se cijeli sudski predmet gradio na 'tisuću detalja'.

'Nije to nešto što se događa u filmovima - da se na suđenju kaže da je netko na dan zločina bio tu i tu... Predmet se gradio na tisućama detalja, a što je ključno, tužiteljstvo na kraju nije uspjelo dokazati pitanje opstojnosti zločinačke konstrukcije', tvrdi Mikuličić i dodaje da se, sudeći prema dosadašnjim slučajevima, presuda može očekivati krajem zime 2011. godine.

Suđenje koje je počelo 11. ožujka 2008. godine
trajalo je ukupno 303 radna dana, tijekom kojih je saslušano više od 140 svjedoka. Tužiteljstvo Haškog suda pozvalo je 81 osobu koja je trebala potvrditi njihove optužbe, dok je obrana pozvala 57 svjedoka. Od toga su odvjetnici Ante Gotovine izveli 25 svjedoka, Čermak 19 i Markač 13 svjedoka. Samo sudsko vijeće pozvalo je sedam svjedoka.Podsjetimo, Ante Gotovina je u vrijeme akcije Oluja bio zapovjednik Operativne zone Split, Ivan Čermak bio je zapovjednik Zbornog mjesta Knin, a Mladen Markač bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH.

Prema haškoj optužnici, generali su 'od srpnja 1995. do 30. rujna 1995. sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz tada okupiranih područja Hrvatske silom, prijetnjama, progonom, prisilnim preseljenjem, deportacijom i razaranjem imovine'.