Hrvatska USTAVNA TUŽBA ZBOG MIROVINA

Umirovljeni zatvorski čuvari tuže državu

Umirovljenici Kaznionice Lepoglava kojima su povlaštene mirovine veće od 3.500 kuna linearno smanjene za 10 posto odlučili su od Ustavnog suda zatražiti ocjenu suglasnosti Zakona o smanjenju mirovina s Ustavom

'Osnovu svog zahtjeva vidimo u činjenici da mirovine spomenutih grupacija nisu povlaštene. Oni mirovine jesu stekli po posebnim uvjetima, što znači da su zbog težine poslova (rad s osuđenim osobama, povećana opasnost za život i zdravlje, izloženost stresu, nasilju i zaraznim bolestima, rad na državne blagdane, neradne dane i u smjenama) ostvarivali beneficirani radni staž. No bit je u tome da je poslodavac za nas uplaćivao ne samo doprinos u mirovinski fond i za plaće, već i dodatni doprinos na beneficirani staž', obrazložila je za Večernji list umirovljenica Kaznionice i autorica prijedloga pravnica Marija Varović.

Penzioneri iz Lepoglave očekuju da im se u zahtjevu pridruže i bivši zaposlenici svih ostalih zatvora u Hrvatskoj, kao i umirovljeni policijski službenici, pravosudni policajci i drugi bivši djelatnici MUP-a i pravosuđa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još