DAN OBRANE

HSP se prisjetio početka obrane Vukovara

25.08.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Šibensko-kninska županija obilježava treću obljetnicu pogibelji dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog u velikom požaru na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007.

Dan obrane Vukovara, u znak sjećanja na početak agresije tzv. JNA i paravojnih postrojbi 1991. godine, obilježen je u srijedu u Vukovaru paljenjem svijeća kod Križa na ušću Vuke u Dunav.

Na obilježavanje početka obrane Vukovara odlučio se vukovarski HSP, pa su se simboličnim paljenjem 87 svijeća, koje predstavljaju 87 dana obrane, i u simbolično vrijeme – točno 10 sati, jer je otprilike tada prije 19 godina počeo napad, prisjetili velikog dana iz novije hrvatske povijesti.

'I danas ponavljam kako ćemo Gradu Vukovaru uputiti službeni dopis sa zahtjevom da Dan obrane uvrste u protokol obilježavanja Vukovarske bitke. Vjerujem da će gradske vlasti prihvatiti takvu inicijativu, jer je nužno obilježavati i početak jedne bitke, kad već 18. studenog obilježavamo njezin kraj“, pojasnio je inicijativu dopredsjednik vukovarskih pravaša Petar Macut.
Osim u Vukovaru, Dan obrane koordinirano je obilježen paljenjem svijeća i u svim većim hrvatskim gradovima i svim mjestima s ulicom koja nosi ime grada heroja. (Nenad Marić)