Hrvatska KLEINE ZEITUNG TVRDI

Sanaderov prijatelj Ježić - ključni lobist za Hypo

Austrijski mediji kao jednog od ključnih lobista Hypo banke u Hrvatskoj navode Roberta Ježića, navodeći pismo u kojem prije desetak dana uhićeni šef uprave Wolfgang Kulterer spominje Ježića kao osobu s dobrim vezama s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, 'preko kojeg onda ima upliv u sve strukture'. Ježić i Sanader su 'najbolji prijatelji i saveznici', navodi Kulterer

Hrvatska je za Hypo banku uvijek bila vrlo važno tržište. Širenje ove male austrijske banke na Balkan predstavljalo je ključni dio poslovne strategije, a da bi se planirano ostvarilo, bilo je potrebno imati jako dobre veze. Austrijski mediji kao jednog od ključnih lobista Hypo banke u Hrvatskoj navode Roberta Ježića, navodeći pismo u kojem prije desetak dana uhićeni šef uprave Wolfgang Kulterer spominje Ježića kao osobu s dobrim vezama s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, 'preko kojeg onda ima upliv u sve strukture'. Ježić i Sanader su 'najbolji prijatelji i saveznici', navodi Kulterer.

S obzirom na to da je Ježić vlasnik Diokija i riječkih novina Novi list te predsjednik nogometnog kluba Rijeka, ne treba sumnjati u njegove kontakte u hrvatskom društvu. Ako je vjerovati procjenama medija, Robert Ježić jedan je od dvadeset najbogatijih hrvatskih građana, s imovinom u iznosu od 65 milijuna eura.

Također je i počasni njemački konzul za područje Rijeke i Istre, no od sredine prošlog tjedna nije dostupan novinarima. Njegov komentar tražili su, primjerice, iz austrijskog dnevnika Kleine Zeitung, ali ga u sjedištu Diokija nema. Vrijedi podsjetiti i da je Ježić bio najveći pojedinačni donator predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića.

U svakom slučaju, Hypo banka je u Hrvatskoj znala naći odgovarajuće saveznike za promicanje svojih poslovnih interesa. Krajem 2009. zato se mogla pohvaliti sa 84 bankovne i leasing-filijale, u kojima radi 2.051 čovjek, a 16 posto sveukupne bilance Hypo banke od 43 milijarde eura rezultat je poslovanja u Hrvatskoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još