Hrvatska KRENULE KRITIKE REBALANSA

Oštrih rezova nema zbog izbora?

Iako nisu bili za oštre rezove po pitanju plaća i mirovina, oporbi i ekonomskim stručnjacima ne sviđa se ni novi plan za rebalans

'U situaciji kada su svi protiv, godinu dana prije izbora, bilo bi suicidalno ići u velike rezove. Izgubili bismo izbore, a onda bi na vlast došao SDP čiji predsjednik Milanović ionako najavljuje da će sve ono što mi smanjimo oni vratiti. Pa zašto bismo onda bilo što rezali?' otkrio je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac Jutarnjem listu.

Naime, iako su nakon sastanka premijerke Kosor s koalicijskim partnerima svi davali šture izjave, neki od vladajućih anonimno su ipak rekli koju riječ više.

'Ne idemo u ozbiljan rebalans jer su svi protiv - i sindikati, i oproba, i javnost, i guverner. Mi očito nismo društvo zrelo za ozbiljne reforme', rekli su članovi HDZ-a.

No, iako je oporba bila protiv oštrih rezova, po volji im nije ni ovakav 'kozmetički' rebalans.

'Suština rebalansa mora biti na rashodovnoj strani. Ovakav light rebalans samo je motiv kako se zadržati na vlasti još koji mjesec', rekao je za HTV HNS-ov ekonomski strateg Dragan Kovačević.

Na kartu izbora pucao je i SDP-ov Ljubo Jurčić. 'Ovaj rebalans bit će kozmetički zbog izborne godine. Možemo očekivati da je će deficit, pa onda i zaduženje države povećati za šest do sedam milijardi kuna', poručio je Jurčić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još