DAR NA KRŠTENJU

Župnik daje 1.000 kuna djeci s narodnim imenima

04.02.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Michaela i Mario Milošević krstili su svoju kćerku Gabrielu u pločanskoj crkvi Kraljice Neba i Zemlje. Nakon obavljena obreda krštenja, 70-godišnji župnik don Petar Mikić darovao im je tisuću kuna. Početak je to inicijative pločanskoga župnika koji apelira na roditelje da djeci daju narodna, hrvatska imena, otkriva Slobodna Dalmacija

Don Petar je na ulazna vrata crkve postavio proglas u kojemu piše: 'Tko svome djetetu dade ime djeda, bake, najbližega sveca datumu rođenja ili neko od popisanih narodnih imena, na dan djetetova krštenja primit će od župnika tisuću kuna', a proglas je proširen sa 40-ak muških i isto toliko ženskih 'narodnih imena'.

Na ovaj način, kaže don Petar, sprečava se uništenje nacije i nije mu teško izdvajati sredstva za očuvanje nacionalnog identiteta.

'Davanjem djeci narodnih imena, koja su redovito svetačka, poštuje se vjera, ali i naši stari običaji, jer se imena naših djedova i baka otimaju zaboravu, a u brakovima gdje roditelji žele sačuvati sva imena predaka rađa se i više djece', kazao je don Petar za Slobodnu Dalmaciju.