NEMA REZANJA PLAĆA I MIROVINA

Poskupljuju cigarete i benzin

Bionic
Reading

Nakon puna tri i pol sata sastančenja o rebalansu proračuna, članovi vladajuće koalicije izašli su iz Banskih dvora, ali je malo tko od njih bio raspoložen za bilo kakve komentare

Ministar financija Ivan Šuker okupljenim je novinarima samo kratko rekao da će se 'sve znati sutra'. Na pitanje hoće li biti novih poreza, mnistar gospodarstva Đuro Popijač jasno je odgovorio: 'Ne!'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako koalicijski partneri 'još računaju', a nešto rječitiji bio je samo SDSS-ovac Milorac Pupovac, koji je potvrdio da su se koalicijski partneri usaglasili oko osnovnih stvari.

'Javnost će sve saznati sutra od premijerke Kosor nakon što se ona sastane s predsjednikom Ivom Josipovićem', dometnuo je Pupovac nakon sastanka.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović kratko je izjavio da se 'rade filigramski izračuni', ministar poljoprivrede Petar Čobanković dobacio je 'teško je' a zastupnik manjina Deneš Šoja rekao je kao još nije jasno što će biti.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić novinare je uputila na kolegu Šukera: 'Pitajte Šukija on sve zna'.

Friščić: Novac uštedila ministarstva

Predsjednik HSS-a Josip Friščić je rekao da PDV neće rasti, te da se najvjerojatnije, barem kroz rebalans, neće uvoditi bankarski porez. 'Neće biti rezanja plaća za zaposlene u javnom  sekotru, ni rezanja mirovina', rekao je Friščić dodavši da se o prodaji državnih udjela u tvrtkama nije razgovaralo. Što se pak tiče poskupljenja cigareta, HSS-ovac je dodao da mu to neće smetati iako je pušač.

Na pitanje koje su onda mjere donesene i je li ovaj rebalans kozmetički Friščić je rekao: 'Vlada je, to jest ministarstva su uspjela osigurati 1,5 milijarde kuna uštede, uz izdatke za elementarne nepogode tijekom godine, što će pomoći novom rebalansu. Vlada će sutra utvrditi novi prijedlog.'

Koliko će biti deficit do kraja godine Friščić novinarima nije htio otkriti nego ih je uputio na Šukera. Na pitanje misli li da će rezanje deficita manje od 3 milijarde kuna značiti samo kozemtički rebalans, Friščić je poručio: 'Nekima je dati 20 kuna za kozemetiku puno, a neki kažu da nema parfema ispod 500 kuna. To je relativno. '



Prodaje se Croatia osiguranje

Kad je riječ o punjenu državne blagajne ideja je nekoliko. Prvo se kalkuliralo s uvođenjem poreza za banke te povećanjem PDV-a ali je to demantirano iz Banskih dvora.

Zadnje neslužbene informacije govore da će Vlada ići u prodaju Croatia osiguranja uz već najavljenu rasprodaju tvrtki u kojima država ima manjinski vlasnički udio, među kojima su i dionice HT i Podravke.

Nakon sastanak s koalicijskim partnerima, premijerka Jadranka Kosor susrela se i sa sindikatima nakon čega se i sama obratila javnosti. Kosor je izjavila da se rebalansom proračuna neće smanjivati plaće i mirovine, a vlada će sutra povećati trošarine za benzin i cigarete.

'Različitim mjerama smanjili smo proračun za 1,5 milijarda kuna, a sutra će vlada donijeti zaključak da se svi rashodi za 2011. godinu zamrzavaju na ovogodišnjoj razini', rekla je Kosor novinarima pred Banskim dvorima.

Zbog porasta trošarina, cigarete će poskupjeti za jednu kunu, a o povećanju trošarina za benzin više će se doznati na sutrašnjoj sjednici vlade, nakon što se o prijedlogu rebalansa premijerka konzultira s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i čelnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

'Uz proračun za 2011. godinu donijet ćemo i Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će nametnuti pravila ponašanja budućim vladama i sazivima Hrvatskoga sabora', najavila je premijerka.

Dodala je da u ovom rebalansu moramo osigurati dodatnih 340 milijuna kuna za mirovine, po 400 milijuna kuna za nezaposlene i poljoprivrednike, oko 300 milijuna za štete od elementarnih nepogoda, 100 milijuna za rodiljne naknade te 170 milijuna za referendum o izmjenama Zakona o radu. Napomenula da neće rasti trošarine za dizel gorivo kako to ne bi bio razlog za povećanje nekih drugih cijena.

Premijerka je najavila da će vlada nastaviti razgovore o sindikalnom prijedlogu o oporezivanju banaka i financijskih institucija s vodećim poslovnim bankama i guvernerom Hrvatske narodne banke, dodavši da će se i dalje ići u smjeru ravnomjernoga raspoređivanja tereta krize.

Sjednicu na kojoj će usvojiti prijedlog rebalansa proračuna vlada će održati sutra u 14 sati.