ŠUTI OPORBA, ŠUTE NEVLADINE UDRUGE

Duh ratnog zločinca Glavaša okovao je Osijek

23.08.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Puna tri tjedna nakon izjave predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića da ta stranka 'ne priznaje ispolitiziranu kompromisnu odluku Vrhovnog suda Hrvatske', kojom je Branimiru Glavašu potvrđena presuda u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u Osijeku i cijeloj Slavoniji nije se oglasila nijedna nevladina organizacija, kao ni druge političke stranke

Muk nakon izjave čelnika vladajuće stranke u Osijeku i županiji teško je objasniti godišnjim odmorima, jer su u međuvremenu oporbeni političari organizirali razne konferencije za tisak, pa i one o radu Nogometnog kluba Osijek. Međutim, javne rasprave o nepriznavanju odluke najvišeg suda, koji prema Ustavu 'osigurava jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana', uopće nema. Novinske redakcije, isto tako, ne primaju ni retka reakcija na trenutno najveću domaću medijsku aferu o navodnom podmićivanju suca Vrhovnog suda, u čijem središtu se nalazi saborski zastupnik HDSSB-a.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik kaže da tako tiha situacija nije slučajna pa javnost na istoku Hrvatske uspoređuje s glavama nojeva zabijenima u pijesak. 'Priča o HDSSB-u i Glavašu je priča o svima nama. Nikako nisam pristalica teze o kolektivnoj krivici, međutim moramo se zapitati tko je na vlast i u gradu i županiji doveo ljude koji ne priznaju presude najvišeg pravosuđa, i što će to tek značiti za nas', rekao je tportalu Pecnik, koji se pitanjima ratnih zločina i ljudskim pravima intenzivno bavio i kao dugogodišnji voditelj osječkog ureda HHO-a.

Pecnik ističe da je, pored šutnje lokalnih političkih grupa, osobito znakovito ignoriranje kakvo pokazuju glavni državni dužnosnici. 'Na Šišljagićevu izjavu morala je reagirati premijerka Kosor ili barem ministar policije, ali to nismo čuli. Otvoreno kažem - stranka koja svojim nastupom staje u obranu pravomoćno osuđenog ratnog zločinca je zločinačka organizacija', izjavio je.

Pecnik vidi razloge za to u mogućoj dobroj poziciji HDSSB-a na sljedećim parlamentarnim izborima, na kojima vodeće stranke računaju s koalicijom. 'Vjerujem da će se HDSSB vrlo dobro pozicionirati u slavonskim izbornim jedinicama, a velike stranke trebaju takve partnere. To je naše političko licemjerje.'

O manipulaciji obrtanjem stvari naopačke govori i Katarina Kruhonja, članica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

'Branimir Glavaš je plasirao tezu da je sudski proces protiv njega montiran, i to zbog njegova razlaza s politikom vladajućih i osnivanja HDSSB-a. Naprotiv, HDSSB je osnovan kada se istraga zločina počinjenih u Osijeku više nije mogla spriječiti, upravo da bi se političkim sredstvima utjecalo na sudski proces. Vodstvo stranke javno priznaje da je opstruiralo sudski proces donijevši odluku da Glavaš u tijeku sudskog procesa napusti Hrvatsku te izjavljuje da ne priznaje odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Takvo djelovanje HDSSB-a izlazi iz demokratskih okvira. Mišljenja sam da nadležne institucije, Ustavni sud Republike Hrvatske i Hrvatski sabor, imaju razloga preispitati je li rad te parlamentarne stranke i njezinih saborskih zastupnika u skladu s Ustavom i zakonima RH. Što ako se pokaže točnim da je saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić pokušao podmititi suca da bi presuda Glavašu bila povoljnija? Moguće je da HDSSB ne bi priznao presudu ni u tom slučaju', ocjenjuje Kruhonja.

Osim toga, Kruhonja očekuje da koalicijski partneri koji obnašaju lokalnu vlast s HDSSB-om preispitaju svoju suradnju sa strankom koja ne priznaje presudu Vrhovnog suda niti iz svog članstva isključuje osobu pravomoćno osuđenu za ratni zločin te koja će na konzultacije o 'stvarima koje se tiču upravljanja županijom i gradom ići ubuduće, vjerojatno, u Zenicu'.