PUSTOLOV NA SKUTERU

Vratio se iz zatvora u Burundiju pa produžio za Skandinaviju

23.08.2010 u 07:32

Bionic
Reading

Iz zatvora u Burundiju, gdje je krajem prošlog mjeseca proveo tri dana pod sumnjom da je terorist, s putovanja po Africi vratio se osječki 'globetrotter' i avanturist Vladimir Šplajt, te se nakon kraćeg odmora skuterom odvezao za Skandinaviju

U Osijek je stigao na suđenje bivšem direktoru gradske komunalne tvrtke Unikom Miroslavu Doležalu, koji ga je u lokalnom listu optužio da je šarao grafite po zidu upravne zgrade te da su to snimile nadzorne kamere.

'Htio sam mu dati priliku da te snimke pokaže sudu, ali je gospodin malo povukao 'ručnu' i rekao da to nije izjavio, pa se dokazni postupak nastavlja', kaže taj 53-godišnji Osječanin koji već početkom rujna ponovno mora na Sud, ovoga puta po tužbi ravnatelja Crvenog križa, Marka Đukića, kojega je više puta prozivao za nezakonit rad i izvlačenje novca.

Na svoj automobil kojim često putuje po egzotičnim zemljama, Vladimir Šplajt stavio je naljepnicu Unikoma i ispod nje napisao 'sponzor slobodnih dana'. U Unikomu je, naime, dobio otkaz još 1. studenog 2007., ali je Općinski sud presudio u njegovu korist, pa sada Županijski odlučuje o žalbi Unikoma. Nakon pravomoćnosti presude očekuje naknadu neisplaćenih plaća s kamatama, čime bi višestruko nadoknadio troškove putovanja, pa Unikom smatra svojim glavnim sponzorom.

Putovanja financira ušteđevinom i odštetom za izvlaštenje iz dijela zemljišta radi gradnje kanala što je dobio od države, naknadama za fotoreportaže što ih objavljuje u pojedinim domaćim magazinima, a ima i nekoliko sponzora. Mjesec dana provedenih u Africi zajedno s povratnom avionskom kartom stajalo ga je, kaže, manje od dvije tisuće eura.

Nakon puštanja iz zatvora u glavnom gradu Burundija Bujumburi, gdje se našao jer je tamošnjoj policiji bio sumnjiv zbog fotografiranja katoličke crkve i taksi stajališta, vratili su ga na granicu s Ruandom gdje ga je tamošnja policija prevezla do Ugande. Potom je još neko vrijeme proveo na safariju u Keniji i nakon povratka i kratke pripreme, skuterom otputovao na najsjeverniju točku Europe, u Nordkapp.

'Prelazit ću dnevno otprilike tisuću kilometara i proći kroz šest zemalja. Zaustavit ću se u Varšavi, pa u Talinu, onda ću trajektom u Finsku i kroz tumije do Nordkappa. Ako sam sa skuterom od 200 'kubika' stigao do Portugala, onda ću valjda i s ovim od 300 stići do Nordkappa', kaže Šplajt koji se nada da će se vratiti na vrijeme za nove sudske okršaje.