'VITEŠKA' PORUKA JOSIPOVIĆA

'Očekujem da odgovorni pogode u sridu!'

22.08.2010 u 18:51

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočio je poslijepodne u Barbanu ovogodišnjoj 35. trci na prstenac, staroj viteškoj konjaničkoj igri koja je prvi put održana 1696. godine. Josipović je rekao da od odgovornih u zemlji očekuje da 'pogode u sridu', kako su to znali naši preci

Za Prijelazni štit predsjednika Republike i Prstenac na barbanskom Gradišću natječe se šesnaest konjanika, a Trka je počela oko 17 sati.

Predsjednik Josipović istaknuo je da je i ova manifestacija dio hrvatskog kulturnog identiteta, izrazivši nadu da će konjanici u Barbanu danas iskazati vještinu i pogoditi u sridu, kao što su nedavno to iskazali i alkari u Sinju.

'To je važno jer simbol pobjede, uspjeha i odgovornosti prema svom narodu jest upravo viteštvo koje ovi konjanici nose. Naši preci znali su pogoditi u sridu, znali su gdje je prava strana, znali su to od davnih vremena, od antifašizma do Domovinskog rata', rekao je Josipović. Dodao je da danas 'neki drugi moraju pogoditi u sridu'

'Gospodarska je kriza i svi oni koji danas nose odgovornost za Hrvatsku moraju pogoditi u sridu. Ja to od njih očekujem', naglasio je predsjednik Josipović.

Hrvatski predsjednik također je danas potvrdio kumstvo svojom nazočnošću prilikom potpisivanja Povelje o povezivanju općine Barban i Grada Sinja - odnosno Društva 'Trke na prstenac' i Viteškog alkarskog društva iz Sinja.

'Svi mi moramo biti ambasadori prijateljstva, dobre volje i suradnje. Nažalost, u Hrvatskoj ima i drugih kumova, onih koji su ovu Hrvatsku opljačkali. Stoga osobno želim da te kumove državno odvjetništvo, policija i financijska policija pogode u sridu', zaključio je Josipović.

Dodao je da smo 'ustav promijenili, rekli da taj kriminal ne zastarjeva i sada čekamo, premda ne smijemo predugo čekati'

Konjanicima i gledateljima na početku Trke obratili su se i istarski župan Ivan Jakovčić, načelnik općine Barban Denis Kontošić te predsjednik Društva Trka na prstenac Mladen Kancelar, koji su izrazili zadovoljstvo što je hrvatski predsjednik prepoznao značaj ove manifestacije. Pozvali su ga da od iduće godine postane njen pokrovitelj.

Među gostima na ovogodišnjoj Trci bio je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović

Trka na prstenac održava se trećeg vikenda u kolovozu, a zadnjih je godina postala zaštitnim znakom Barbana te jedna od najpoznatijih ljetnih priredbi u Istri.

Završetak Trke očekuje se iza 19,30 sati, kada će se znati slavodobitnik kojem će predsjednik Josipović predati Prijelazini štit predsjednika.