ZAKON O PROBACIJI

Nadzirana sloboda rasteretit će zatvore

03.02.2009 u 22:09

Bionic
Reading

Odbor za pravosuđe na današnjoj je tematskoj sjednici u turopoljskoj kaznionici prihvatio akcijski plan za zatvorski sustav kojim će se omogućiti služenje zatvorske kazne na nadziranoj slobodi umjesto u kaznionicama, čime bi se rasteretili trenutačno prenatrpani zatvori

ZAGREB/TUROPOLJE - Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ustvrdio je da je uspostava sustava probacije, kojim bi se za blaža kaznena djela uvela kazna nadzirane slobode, dobar odgovor na mnoge probleme. Pritom je naveo da dan zatvora za jednu osobu stoji 300 kuna, a nadzirana sloboda je za trećinu jeftinija.

"Hrvatski zatvorski sustav suočen je s ozbiljnim problemima", ustvrdio je ministar, navodeći da su kaznionice i zatvori prekapacitirani za 41 posto. Osim toga, nedostaje opreme, posebno sigurnosne, a pogoršao se i omjer zatvorenika i osoblja, pa tako na jednog zatvorenika dolaze dva službenika, a prije par godina bilo ih je troje.

"Nema vremena za gubljenje", rekao je ministar, dodajući kako se već sada prenamjenom prostora uz male investicije može dobiti više od 340 novih mjesta, no zaključio je da to nije dovoljno jer se problem ne može riješiti bez novog zatvora.

Akcijski plan, osim povećanja prostornih kapaciteta, uključuje i zapošljavanje 200 novih službenika, osuvremenjivanje opreme i reorganiziranje Uprave za zatvorski sustav.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan najavio je da bi zakon o probaciji u zakonodavnu proceduru trebao ići u drugom kvartalu ove godine.

Odbor za pravosuđe prihvatio je i informaciju o trenutačnom stanju u zatvorskom sustavu te izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2007.

Članica tog odbora Ingrid Antičević (SDP) je ocijenila da se stanje pogoršalo čak i u odnosu prema izvješću pučkog pravobranitelja o stanju ljudskih prava u zatvorima, u kojem su navedeni mnogi primjeri loših zatvorskih uvjeta.

Izvješće ministra Šimonovića ocijenila je mnogo kritičnijim i realnijim od izvješća koje su dobili u Saboru. Iako podupire uvođenje probacije, SDP-ova zastupnica misli kako se bez izmjene kazneno-pravne politike stvari ne mogu bitno popraviti.

Predsjednica Odbora Ana Lovrin ocijenila je, pak, da stanje nije dobro, ali nije alarmantno. Rekla je da je u proračunu za ovu godinu za zatvorski sustav osigurano 25 milijuna kuna.