NOVA KOALICIJA

Umirovljenici zajedno idu na izbore

21.08.2010 u 19:14

Bionic
Reading

Stranka umirovljenika (SU) održala je danas u Samoboru Izvještajno-izbornu skupštinu, na kojoj je istaknuto kako je jasno i nedvojbeno postavila cilj da 2011. u sklopu Bloka "Umirovljenici zajedno" postane parlamentarna stranka i izbori se za socijalna prava umirovljenika i život dostojan čovjeka

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić podsjetio je kako su u suradnji s Maticom umirovljenika Hrvatske ujedinili umirovljeničke stranke u Blok "Umirovljenici zajedno".

Uz Stranku umirovljenika (SU) u tom su Bloku i Demokratska stranka umirovljenika (DSU), Akcija hrvatskih umirovljenika (AHU), Savez splitskih umirovljenika (SSU) i Zagrebački umirovljenici (ZU).

Grujić je rekao da su se umirovljenici po prvi put uspjeli objediniti, osim s Hrvatskom strankom umirovljenika jer je njihov predsjednik Silvano Hrelja iz svojih osobnih interesa otišao u "Kukuriku" koaliciju.

"Blok 'Umirovljenici zajedno' prepoznat je na političkoj sceni kao dosljedni borac za umirovljenike i politička opcija koja na izbore ide samostalno u interesu 1,2 milijuna umirovljenika", naglasio je Grujić. Rekao je da je to zajedništvo pokazalo i prve rezultate pri istraživanju rejtinga političkih stranaka i koalicija koje bi se natjecale za parlamentarne izbore 2011. te da je taj blok treća politička snaga sa 4,4 posto.

Stranka umirovljenika na današnjoj je skupštini prihvatila "Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika" Bloka "Umirovljenici zajedno" te program rada do 2011.

"Polazeći od teškog položaja umirovljenika u Hrvatskoj i sve snažnijih zahtjeva iz naših udruga da se hitno nešto poduzme, Matica umirovljenika Hrvatske i Blok 'Umirovljenici zajedno' pokreću najnoviju inicijativu kojom predlažu donošenje Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika RH. Cilj je da Deklaracija dođe u Hrvatski sabor na izjašnjavanje i da se u taj dokument ugradi sadržaj temeljen na Ustavnim odredbama RH kao socijalne države i Rezolucije UN-a broj 46/91, koja određuje načela UN-a za starije ljude i za poboljšanje života u starijoj dobi, Green Paper (Zeleni dokument) koji određuje strateške okvire mirovinskih prava EU, kao i ostale dokumente u RH i Europi", stoji između ostalog u Deklaraciji.

Za zamjenika predsjednika Stranke umirovljenika danas je izabran Milivoj Špika, a za potpredsjednike izabrani su Rajko Mladenović, Đuro Mučnjak, Ivan Jakobljević i Mihajlo Tomašković. Naime, u srpnju su iz stranke isključeni, a danas su brisani iz članstva dotadašnji zamjenik predsjednika Stanislav Jelača i potpredsjednici Stjepan Radilović i Venko Banović.

Izaslanik premijerke na skupštini Stranke umirovljenika ministar obrane Branko Vukelić prenio je poruku premijerke da ta stranka bude snaga u društvu, parlamentu, gradovima i općinama koja će skrbiti i brinuti o interesima umirovljenika.