SURADNJA S BIH

Glavaš korak bliže zatvoru

20.08.2010 u 17:51

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je od zagrebačkog Županijskog suda zaprimilo svu potrebnu dokumentaciju u 'slučaju Glavaš' te da bi ona bi uskoro trebala biti proslijeđena u Bosnu i Hercegovinu (BiH)

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je kako je zaprimljena 'zamolnica' suca koji je na Županijskom sudu vodio prvostupanjski postupak protiv Branimira Glavaša da nadležna tijela BiH preuzmu izvršenje Glavaševe presude, nakon što je ona odlukom Vrhovnog suda postala pravomoćna.


'Sada je u tijeku utvrđivanje pretpostavki sukladno sporazumu s BiH i priprema dokumentacije', kazala je Dovranić, dodajući da se na predmetu intenzivno radi te da bi sve potrebno u najkraćem mogućem roku trebalo biti dostavljeno susjednoj državi.

Prema pravnoj proceduri Ministarstvo pravde BiH navedenu zamolnicu prosljeđuje tamošnjem nadležnom sudu koji provodi postupak egzekvature, odnosno izvršenja strane kaznene presude. Taj nadležni sud donosi i presudu kojom se preuzima izvršenje kazne i to sukladno propisima BiH.

Glavaš je u BiH, čije državljanstvo također ima, otišao neposredno prije izricanja prvostupanjske presude kojom je s osam godina zatvora kažnjen zbog ratnog zločina u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Vrhovni sud mu je krajem srpnja potvrdio presudu, ali i smanjio kaznu s deset na osam godina.

No, od njegova bijega na snagu je stupio izmijenjeni sporazum s BiH o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima kojim je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić danas je potvrdio da je njegov branjenik pravomoćnu presudu Vrhovnog suda primio 16. kolovoza, od kada teče 30-dnevni rok za podnošenje Ustavne tužbe.