PROSVJED LIJEČNIKA

Čajanka za ozdravljenje zdravstva

19.08.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Ispijanjem "čaja za ozdravljenje hrvatskog zdravstva" obiteljski liječnici danas će od 12,30 do 14,30 sati u vrijeme kada se ne primaju pacijenti, upozoriti javnost i zdravstvenu administraciju na to što im "Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ultimativno nalaže da moraju prestati raditi na informatičkom programu "Lord Primus", kojem je Ministarstvo zdravstva u siječnju 2009. oduzelo odobrenje za rad na informacijskom sustavu Cezih".

Na konferenciji za novinare svih pet liječničkih udruga u obiteljskoj medicini je rečeno da je program "Lord Primus", u vlasništvu tvrtke ABA informatika, jedan od najkvalitetnijih programa u zemlji, što potvrđuju i stručne službe HZZO-a i sami korisnici (liječnici), te da je odobrenje za rad na informacijskom sustavu Cezih oduzeto bez provjere tehničkih funkcionalnosti već političkom odlukom državnog tajnika u ministarstvu zdravstva dr. Dražena Jurkovića

Smatraju da je razlog tomu angažman direktora ABA informatike dr. Galibedina Galijaševića koji je jedan od osnivača Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Ta se Koordinacija, kako je novinarima rečeno, "krajem 2008. pobunila zbog neodrživosti financijskog funkcioniranja primarne zdravstvene zaštite u nepripremljenoj reformi zdravstva".

Dr. Galibedin Galijašević novinarima je danas rekao da je HZZO u subotu, 14. kolovoza blokirao "pametne kartice" približno 200 ugovornih liječnika diljem Hrvatske koji nisu pristali promijeniti program "Lord Primus" nego i dalje rade na tom programu.

"Time je približno pola milijuna pacijenata ostalo uskraćeno za punu zdravstvenu skrb koja im je zakonom zajamčena", istaknuo je dr. Galijašević. Pojasnio je da zbog toga pacijenti ne mogu ostvariti pravo na e-recepte i uputnice, doznake za pomagala, provjere statusa osiguranje itd

Također, ni oštećeni liječnici ne mogu koristiti blokirane kartice koje su ujedno i njihove zdravstvene iskaznice. Dr. Galijašević je zbog toga zatražio "pokretanje pitanje odgovornosti za ovakvu, kako je rekao, "diskriminaciju pacijenata i liječnika u pristupu javnom dobru kakvo je centralni zdravstveni informacijski sustav (Cezih)".

Dr. Vjekoslava Amerl Šakić
iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) rekla je da na današnjoj "prosvjednoj čajanci" očekuju odziv 80 posto liječnika primarne zdravstvene zaštitite, odnosno više od 1000 liječnika koji nisu na godišnjem odmoru.

Dr. Josipa Rodić iz Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu, (UPPUZ) rekla je da su ponovo zatražili prijem kod predsjednika Ive Josipovića kojem će predstaviti tu problematiku i dostaviti mu potpise 900 liječnika koji su potpisali peticiju za "Lord Primus" te zatražiti i njegovu pomoć. Također, očekuju da ih 1. rujna primi ministar zdravstva Darko Milinović kako to je u srpnju dogovoreno u Uredu predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

Novinarima je također rečeno da će se procijeniti uspješnost današnjih prosvjednih aktivnosti te će se odlučiti o budućim potezima. Također je rečeno kako "vjeruju da će se ipak probuditi dobra volja za rješenjem problema na svim stranama" te da neće biti potrebe za novim prosvjedima.