STRANCI TRAŽE SVOJE

RH će platiti milijardu kuna za nacionaliziranu imovinu

19.08.2010 u 09:12

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom se stranim državljanima omogućava povratak imovine oduzete u nacionalizaciji

Time je potvrđena odluka Upravnog suda koji je 2008. godine donio rješenje po kojem nasljednici Zlate Ebenspanger, brazilske državljanke židovskog podrijetla, imaju pravo na naknadu zbog zgrade u Radićevoj 35 koja je gospođi Ebenspanger bila oduzeta za vrijeme Jugoslavije, nakon Drugog svjetskog rata.

Ta odluka bila je prvi slučaj i svojevrsni presedan po kojem stranci imaju otvoren put prema oduzetim nekretninama. Od hrvatske samostalnosti strani državljani podnijeli su 4211 zahtjeva za povratom oduzete imovine, a procjene pokazuju da bi Hrvatska za odštetu trebala isplatiti nevjerojatnih milijardu kuna.

Samo u Zagrebu stranci traže 421 nekretninu, među kojima su i zgrada Državnog ureda za reviziju u Tkalčićevoj 19, Vilu Rado na Rokovu perivoju arhitekta Viktora Kovačića, u kojoj je živio Vladimir Bakarić, traži jedna izraelska obitelj, dok zgradu u Masarykovoj 10, u kojoj je stan na korištenje dobio ministar Božidar Kalmeta, navodno potražuje obitelj Mayer iz Njemačke.

Na dugom popisu nekretnina koje potražuju stranci nalaze se i poslovni prostori na uglu Vlaške i Bakačeve ulice, zgrade u Mesničkoj 11, Šubićevoj 18, Martićevoj 21, Draškovićevoj 24, Harambašićevoj 19 i mnoge druge.

Skupe nekretnine uglavnom potražuju državljani Austrije, Izraela, SAD-a, Srbije, ali i Brazila, Venezuele i Argentine, a sva ta potraživanja su aktualna ukoliko su podnijeli zahtjev do 7. siječnja 2003. godine.