ŠTETA OD 6,35 MILIJUNA KUNA?

USKOK opet istražuje Mravka i HEP

18.08.2010 u 18:24

Bionic
Reading

USKOK je otvorio još jednu istragu vezanu uz HEP, protiv Ivana Mravka, bivšeg predsjednika Uprave, te Ivana Mrljaka, direktora HEP-ove Opskrbe, i to zbog osnovane sumnje da su se udružili radi počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti

Postoji osnovana sumnja, kako je izvijestio USKOK na web stranicama navodeći samo godine rođenja osumnjičenika (1954. i 1952.), da su se prvookrivljenik, kao predsjednik Uprave HEP-a, te drugookrivljenik, kao direktor HEP-ova društva Opskrba d.o.o., od listopada 2008. do rujna 2009. povezali u zajedničko djelovanje s više osoba iz dvaju dioničarskih društava radi pribavljanja nepripadne materijalne koristi tim dioničarskim društvima.

Kako se pojašnjava, sukladno prethodno dogovorenom planu, Mravak je bez odluke Uprave HEP-a odobrio, a Mrljak naložio Službi obračuna i naplate HEP Opskrbe da se dioničarskim društvima, kojima se prema odluci Uprave HEP-a električna energija isporučivala po cijenama za povlaštene kupce, u navedenom razdoblju dodatno neosnovano umanje računi za isporučenu električnu energiju za 10,99 posto, odnosno 5,5 posto.

Tako je povezanim dioničarskim društvima pribavljena nepripadna materijalna dobit u ukupnom iznosu od 6.355.710,93 kuna, za koliko je oštećen HEP.

Uz to, u namjeri da jednom od dioničarskih društava omogući korištenje financijskih sredstava HEP-a, prvookrivljeni Mravak je kao predsjednik Uprave HEP-a 24. ožujka 2009, bez odluke Uprave HEP-a, te protivno odredbama Statuta HEP-a, Pravilnika o poslovanju i u situaciji nepovoljne likvidnosti HEP-a, s odgovornim osobama jednog dioničarskog društva zaključio ugovor temeljem kojeg je HEP tom dioničarskom društvu dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom vraćanja od 60 dana te kamatom od 10,50 posto. Međutim, sklapanjem aneksa višekratno je produljivan rok povrata novca HEP-u, a zajam je dioničarsko društvo vratilo 1. listopada 2009. Godine.

U svrhu utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela, kako se ističe, kriminalističko istraživanje po nalogu USKOK-a se nastavlja.