PROPADA 13 GODINA

Kopačevo ruši najveću zgradu u selu i gradi istu takvu

18.08.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Općina Bilje sljedeći tjedan srušit će zgradu nekadašnje gostionice Melegeš u središtu Kopačeva i zatim raspisati natječaj za pronalaženje privatnih ulagača za gradnju identičnog objekta na istom mjestu

Od privatnika se očekuje ulaganje najmanje 10 milijuna kuna po projektu čije je idejno rješenje već izrađeno, a predviđa opremanje restorana i soba u potkrovlju objekta.

'Investitori će se sigurno odazvati na natječaj, već se interesirao niz privatnika', rekla nam je danas načelnica Bilja Ružica Bilkić

Općina je isprva namjeravala gostionicu, koja je nekada bila i društveni dom, obnoviti bez rušenja, ali nakon što su pozvali građevinske statičare ovi su im rekli da je kvaliteta zidova toliko narušena da bi takva verzija bila skuplja od gradnje nove zgrade. To potvrđuje i Attila Varga, predsjednik Mjesnog odbora Kopačeva, koji je kao član Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) u koaliciji s HDZ-om načelnice Bilkić.

'Objekt kakav mi želimo vidjeti u središtu sela umjesto sadašnjeg koštat će oko 10 milijuna kuna. To je oblik javno-privatnog partnerstva. Nažalost, nismo ga mogli obnoviti i zato je prvo potrebno rušenje', ispričao nam je jučer Varga, vodeći čovjek sela u društvu sumještana okupljenih navečer oko spomenika poginulima u Prvom svjetskom ratu.

Troškovi su mogli biti manji, posvjedočio je jedan mještanin, da je bivše općinsko vodstvo prihvatilo pomoć mađarske vlade zainteresirane da pomogne brojnoj mađarskoj manjini u tom dijelu Baranje. 'U naše mjesto na ribarske dane 1998. došao je osobno tadašnji, a i sadašnji mađarski premijer Viktor Orban. Nudio je obnovu crkve i gostione, ali naši su ga odbili. Obnovio je samo crkvu, a ovo vidite kako izgleda', ispričao je Kopačanin pokazujući na zgradu iz 19. stoljeća, staru 185 godina, koja je propala zbog neodržavanja od 1991. godine. U međuvremenu, u njoj je Antun Vrdoljak snimao kadrove za svoj film 'Duga mračna noć'

Gotova cijela glavna ulica u Kopačevu nekada je bila zaštićena kao spomenik kulture. Međutim posljednjih godina došlo je do takvih devastacija da je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture iz Osijeka morao odustati. 'Mnogo je ljudi koji imaju vrlo mala primanja i nemaju novca da bi kuće obnovili u skladu s našim uvjetima. Obnavljaju fasade i krovove, rješavaju se vlage, a naši uvjeti poskupljuju im radove nekoliko puta. Zato smo sa zone odustali i prešli na zaštitu pojedinačnih objekata', objašnjava situaciju pročelnica Konzervatorskog odjela Ivana Sudić

Sudić kaže da sve općine u Hrvatskoj trebaju uvidjeti koji su objekti važni za tradiciju i prepoznatljivost njihova kraja i iskoristiti odredbu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji im omogućava da neki objekt proglase zaštićenim i u njemu uvedu prikladne sadržaje. 'Konzervatorski odjel nudi stručnu pomoć besplatno svim općinama koje nam se jave, ali oni to nedovoljno koriste', kaže Sudić. Jedan od takvih objekata svakako je bivša gostionica Melegeš.

U tu zgradu, jednu od najvrednijih u selu, Kopačani nakon što su se vratili poslije mirne reintegracije 1997. gledaju već 13 godina kako im pred očima propada. 'Motel mora biti gotov za godinu dana, do sljedećih Ribarskih dana', nestrpljivo je jučer ocijenio sredovječni Kopačanin. Tradicionalna manifestacija organizira se kod spomenika vojnicima svake godine u rujnu, a njome Kopačevo slavi svoju slavnu ribarsku prošlost.

'Zaobišao nas je Park prirode Kopački rit, izgradili su prihvatni centar pokraj sela pa turisti ni ne znaju da postojimo. Vjerujemo da kada ovdje bude reprezentativan motel, da će imati više razloga doći da vide naše selo', zaključili su naši sugovornici.