Hrvatska REAKCIJA DORH-A

Navodi o Sanaderu 'u najmanju ruku preuranjeni'

Državno odvjetništvo RH priopćilo je danas kako su 'u najmanju ruku preuranjene' novinarske tvrdnje da je u tijeku istraga o okolnostima i sudionicima davanja kredita Hypo banke Globus grupi

DORH je na svojoj internetskoj stranici objavio priopćenje 'u svezi članka 'Prva istraga protiv Sanadera' objavljenog u tjedniku Nacional, a radi objektivnog izvješćivanja javnosti budući da pojedini navodi i tvrdnje dovode do krivih zaključaka'.

'Navodi u članku o rezultatima postupka i sadržaja mogućeg iskaza isključivo su zaključci novinara koji se ne temelje na stanju spisa, posebno ne u dijelu u kojem se tvrdi kako Državno odvjetništvo posjeduje konkretne dokaze i činjenice dostatne za pokretanje postupka.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u više navrata izvješćivalo kako surađuje s nadležnim tijelima Republike Austrije u svezi poslovanja Hypo banke. Ta suradnja je intenzivna i rezultati istraživanja u tom slučaju bitni su za ocjenu pod kojim okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba je Hypo banka davala kredite Globus grupi.

Upravo iz navedenih razloga tvrdnje koje iznosi novinar u navedenom članku kako je u tijeku istraga u ovom predmetu su u najmanju ruku preuranjeni. Državno odvjetništvo je dužno postupati po načelu legaliteta, dakle dužno je podastrijeti sudu dokaze i činjenice ili barem dokazati da postoji zatvoreni krug indicija iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Stoga zaključci i tvrdnje novinara koji se baziraju na jednom iskazu bez ispunjenja svih gore navedenih uvjeta nemaju podloge i nisu stavovi ovog Državnog odvjetništva.

Konačno, Državno odvjetništvo u ovom slučaju nije davalo ni 'plasiralo' nikome bilo kakve informacije budući da sukladno zakonskim odredbama ne možemo davati ocjene o stanju bilo kojeg predmeta prije donošenja državnoodvjetničke odluke', navodi se u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još