VLASNIK IZ SIRAČA KRAJ DARUVARA

Radnici Vatrostalne iz BiH traže pomoć Vlade RH

16.08.2010 u 18:02

Bionic
Reading

Oko 70 radnika tvrtke Samoborka-Vatrostalna i Vatrostalna u Busovači u BiH, koja je vlasništvu Kufner grupe iz Sirača, stupilo je u štrajk zbog prestanka proizvodnje i neisplate plaća. Čelnici te općine u BiH Asim Mekić i Mladenko Čavara kažu da su o problemima obavijestili ministra Gordana Jandrokovića i potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešić, kako bi ovi utjecali na vlasnika

'Upozoravamo na kriminalne radnje već od privatizacije, podizanja hipotekarnog kredita i repogramiranja dugova. Ne isplaćuju nam se plaće, ne nabavljaju se sirovine, nema proizvodnje', ogorčeni su sindikalni vođe u Vatrostalnoj Nenad Marić i Zoran Jurić, koji vlasnika Kufner grupu iz Sirača nazivaju 'takozvanim vlasnikom'. Jurić i Marić kažu da nije ispoštivana obaveza iz privatizacije da novi vlasnik zajedno s nastavkom proizvodnje i plaćanjem radnika u tvrtku uloži novih 4,2 milijuna maraka (oko 16 milijuna kuna).

Tijekom današnjeg prosvjeda ispred zgrade općine načelnik Asim Mekić izjavio je da o agoniji tvrtke koja traje devet mjeseci, prema radnicima i zadnje dvije godine, obavijestio hrvatskog veleposlanika u BiH Tončija Staničića preko kojega su došli do ministara Jandrokovića i Adlešić kako bi 'animirali vlasnika'.

Predsjednik općinskog vijeća Busovača Mladenko Čavara danas je, ne navodeći datum, rekao da su se zatim sastali s vlasnikom Kufner grupe, odnosno Vatrostalne, koji im je obećao da će sve sporno biti riješeno, ali nije naveo je li dogovoren rok.

Priča vlasnika posve je drugačija. 'Razlozi štrajka povezani su s nerealnim zahtjevima članova štrajkaškog odbora, koji upravi odnosno direktoru društva uvjetuju proizvodnju određenog proizvodnog programa, a koji se veoma teško i u veoma malim količinama može realizirati na tržištu', izjavio je tportalu Krunoslav Molnar iz Kufner grupe.

Kaže da je Kufner grupa izvršila sve ugovorom preuzete obveze, da će ulagati i dalje, uvoditi nove tehnologije i proizvodne programe. Do izjave predsjednika uprave Kufner grupe Slavena Kufnera danas nismo uspjeli doći.

Proizvodili 65 tisuća tona proizvoda 1987.

Proizvodnja je nakon rata u Vatrostalnoj ponovno pokrenuta 1997. godine, kada je dio dionica tvrtke od države otkupila Samoborka iz Samobora. Kamen Sirač zatim je otkupio preostali većinski udio 2004. godine i tada su osnovane dvije tvrtke - Samoborka Vatrostalna i Vatrostalna.

Vođe sindikata Marić i Jurić kažu da otada počinju problemi s isplatom plaća i plaćanjem doprinosa. Nisu im, kažu, plaćeni doprinosi za 2008. godinu, pa su automatski ostali bez prava na zdravstvenu zaštitu.

Vatrostalna iz Busovače najveću proizvodnju ostvarivala je 1987. godine, kada je iz pogona izlazilo 65 tisuća tona vatrostalnih materijala. Izvozilo se u Poljsku, Italiju, Čehoslovačku i Mađarsku. Današnja proizvodnja iznosi oko tri tisuće tona.