ANALITIČARI O PODRŠCI ZLOČINCU

'Glavaš može, kao i Šešelj, voditi stranku iz zatvora'

16.08.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Iako u Hrvatskoj ne postoji zakon koji bi zabranio Branimiru Glavašu i drugim osobama pravomoćno osuđenim za teška kaznena djela da sudjeluju u političkom životu, u razvijenim demokracijama Europe on bi odmah bio izbačen iz stranke te bi njegova politička karijera time bila završena

Iako u Hrvatskoj ne postoji zakon koji bi zabranio Branimiru Glavašu i drugim osobama pravomoćno osuđenim za teška kaznena djela da sudjeluju u političkom životu, u razvijenim demokracijama Europe on bi odmah bio izbačen iz stranke te bi njegova politička karijera time bila završena.

Politolog Grdešić
kaže da je stvar stranke kako će se odnositi prema njemu. 'Ne postoji zakon po kojem bi on izgubio glasačka prava unatoč pravomoćnoj presudi za ratni zločin. On smije glasati, čitati novine, pa tako i voditi stranku iz zatvora ako stranka to želi', kaže Grdešić.

Politički analitičar Višeslav Raos
smatra da bi takav zakon trebalo donijeti što prije. 'Jasno je da će iz HDSSB-a reći da se zakon donosi zbog njih isto kao što će Zdravko Mamić reći da se zakon mijenja samo zbog njega, a ne da bi se uveli neki kriteriji', objašnjava Raos.

Sam HDSSB ne odustaje od pružanja potpore svome vođi, danas pravomoćno osuđenom ratnom zločincu. U nedjelju navečer održano je predsjedništvo stranke na kojom su osudili 'medijsku hajku' na njih te dali bezrezervnu podršku Glavašu u borbi za dokazivanjem nevinosti 'u politički montiranom procesu koji se protiv njega vodi već pet godina'.
'Kako postupati sa osuđenim ratnih zločincem u svojim redovima stvar je razine demokratske kulture i političke osviještenosti. Što se tiče HDSSB-a, ovakvom politikom dolazi u pitanje njihov demokratski standard ponašanja', smatra Grdešić.

I Grdešić i Raos povlače paralelu između slučaja Glavaš i Šešelj jer je i ovaj potonji dugo vodio Srpsku radikalnu stranku iz zatvora u Haagu. Zanimljivo je da se radikalna stranka u Srbiji raspala na dva dijela upravo zbog nezadovoljstva članstva takvom situacijom.

'Naravno, potrebne su regionalne i desne političke stranke na političkoj sceni, ali njihovo ponašanje treba biti temeljeno na određenom etičkom kodeksu. Kod nas je moguće da ustavni sud zabrani stranku, ali to nije na toj razini', kaže Grdešić.

Sada se postavlja pitanje kako će se postaviti Vladimir Šišljagić koji ovakvim razvojem situacije jer, smatra Raos, on dobiva stranku u ruku. 'Stranka se dosad razvijala na priči o Glavašu kao žrtvi politički montiranog procesa. Gube li oni sada taj adut ili Šišljagić dobiva otvorene ruke?' pita se Raos koji smatra da će Šišljagić sada sigurno pokušati nešto odigrati i mimo Glavaša.

HDSSB-u će popularnost još neko vrijeme sigurno rasti, smatra Raos.

'Oni sada mogu uzeti dio desnih birača koji su razočarani HDZ-ov još od kada ga je Sanader preuzeo, i to ne zbog korupcije, nego zbog nedovoljne desne orijentacije ili nacionalne određenosti. To su oni ljudi koji nikad nisu preboljeli ulazak Pupovčeve stranke u Vladu', objašnjava analitičar Raos. HDSSB će rasti, nastavlja on, i zbog cijele situacije oko poljoprivrede, što je dobro za tu stranku, ali ne i za demokraciju u Hrvatskoj

Na kraju se Raos osvrnuo i na apsurdnost situacije u kojoj smo se našli da se Glavaš koji se predstavlja kao veliki patriot i domoljub ponaša kao veleizdajnik (namjerno upotrijebljen popularni termin hrvatskih desničara).

'To je veleizdaja, kada se odličja koja vam je država dala za hrabrost prodaju na buvljaku. Također, kada se javlja iz Hercegovine, uopće nema hrvatske simbole iza sebe, nego ističe zastave nepostojeće Herceg-Bosne i Slavonije. Riječ je o autonomaštvu na rubu. Za takve stvari nekada je IDS bio prozivan za autonomaštvo i izdaju', završio je Raos.