DOPREDSJEDNIK ZADARSKE HVIDRE

'Učit ću djecu da je Glavaš bio heroj!'

Bionic
Reading

Iako su Branimir Glavaš i Mirko Norac pravomoćno osuđeni za ratne zločine, u Hrvatskoj ne samo da još uvijek ima onih koji smatraju da se radi o herojima, nego i onih koji bi takvo što željeli učiti djecu u školama, javlja Slobodna Dalmacija

Jedan od njih je i Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske HVIDR-e, koji je u razgovoru za Slobodnu ustvrdio da se zalaže za uvođenje nastave o Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama, u sklopu koje bi učenicima predavali i sami sudionici rata. Na novinarsko pitanje podsjeća li ga to na članove nekadašnjeg SUBNOR-a koji su držali predavanja po školama, Vidaić kaže da se to ne može usporediti.

'Naime, mi kreiramo program koji će biti utemeljen na razumijevanju činjenica. Mladi ljudi moraju znati protiv koga su se borili njihovi očevi i da ni jedna stranka nije pobijedila u Domovinskom ratu. Pobijedila je zajednička borba sinova partizana, ustaša i domobrana. Bilo je u toj borbi časnih i poštenih Srba i muslimana koji su se zajedno s nama borili za oslobođenje domovine. Nijedna politika koja bude stvarala podjele u tome nije dobra, i takve teze treba ostaviti iza nas', tvrdi Vidaić.

Ipak, unatoč činjenici da protiv Mirka Norca i Branimira Glavaša postoje pravomoćne sudske presude za ratni zločin, Vidaić smatra da su dotični zločinci zapravo heroji i da upravo tomu treba poučavati učenike u školama.

'Naši generali su heroji Domovinskog rata! Apsolutno! Svaki pojedinačni zločin ima svoje ime i prezime, a onaj tko ga je počinio treba biti kažnjen. Za mene su svi generali heroji, a Glavaš plaća cijenu jer je stvorio zvijer koja je njega, ali i sve nas, skupo koštala. Ta zvijer je, pogađate, Ivo Sanader', kaže Vidaić.

Na pitanje misli li, dakle, učenicima hrvatskih škola govoriti da se radi o herojima, a ne zločincima unatoč sudskim presudama koje govore suprotno, Vidaić je nedvosmislen: 'Reći ću im da su obojica bili apsolutno heroji Domovinskog rata! Da nije bio Glavaša, pala bi Slavonija, a Norac je Gospić obranio od kapitulacije. U ratu svaki vojnik radi samo ono što mu narede pretpostavljeni. Tako su i generali radili ono što su im naredili iz politike.'