DOBRO JE ČINITI DOBRO

Mlada Imoćanka izgradila sirotište u Tanzaniji

Bionic
Reading

Imoćanka Ivana Parlov mlada je profesorica njemačkoga i hrvatskoga jezika i književnosti, a trenutno radi u osnovnoj školi u Kutini, uglavnom s romskom djecom. U Tanzaniji je izgradila sirotište za nezbrinutu djecu

Na Crni kontinent prvi je put otišla prije nekoliko godina o svom trošku, bez pomoći bilo kakvih institucija ili organizacija.

U misije je krenula nakon fakulteta.

'Nakon završenog faksa i rada u izdavačkoj kući odlučila sam se na odlazak u misije. Imala sam sreću upoznati tanzanijskog nadbiskupa koji me pozvao dolje. O Tanzaniji prije polaska nisam pretjerano znala, jer mi Google ni druge internetske stranice nisu ni približno dočarale sliku toga siromašnog svijeta. I nadasve neobičnog. Beskrajno su me se dojmili ti dobroćudni ljudi. O djeci da i ne govorim. Prekrasne i nezaboravne uspomene vežu me upravo za njih. Vidjevši svu bijedu i preteške uvjete u kojima odrastaju ta dječica, odlučila sam i nakon povratka nastaviti pomagati im', ispričala je Ivana za Dalmacija news.

Nakon povratka kući Ivana je osnovala udrugu Kolajna ljubavi te prodajom fotografija iz humanitarne misije i drugim donacijama pokrenula izgradnju sirotišta u gradu Songei u Tanzaniji. Sirotište je ovih dana i otvoreno, a u njemu je dom pronašlo 50 djece u dobi od četiri do osam godina.

'Izgradnju sirotišta vodio je moj prijatelj Matej Skenderović koji je u samo četiri mjeseca uz naporan rad i veliko odricanje cijeli posao uspješno završio. Nas osmero je stiglo iz Hrvatske kako bismo mu pomogli u dovršenju i otvorenju sirotišta. Valentina Globan je nova volonterka koja je ostala brinuti o djeci koja su primljena', kazala je Ivana i napomenula da njena afrička misija nije gotova.