ISTRAŽIVANJE - CROBAROMETAR

Građane najviše muče nezaposlenost i participacije

03.02.2009 u 10:31

Bionic
Reading

Socijaldemokrati su u siječnju zadobili vodstvo nad HDZ-om od 3,5 postotna boda, pokazalo je siječanjsko terensko istraživanje Crobarometar koje agencija Puls provodi svaki mjesec

Za SDP bi glasovalo 30,5 posto ispitanika, dok se popularnost HDZ-a snizila na 27 posto. Treći po popularnosti je HSS (7,5 posto), a slijede ga HNS (6,8), HSU (5 posto), HSP (4,1), HSLS (3,5), HDSSB (1,5), IDS (1,3) i SDSS (0,7 posto), dok neodlučnih ima više od 11 posto, piše Novi list

Oko 70 posto građana smatra da zemlja »ide u krivom smjeru«, dok rad Vlade odobrava samo 23 posto, a ne odobrava 67 posto ispitanih. Kao tri najveća problema u zemlji građani vide nezaposlenost (61 posto), mito i korupciju (31) te zdravstvo (18 posto). Donedavno su na trećem mjestu bile visoke cijene, ali one su pale na četvrto mjesto otkako je u zdravstvo uvedena participacija.

Među 22 ponuđena problema, ispitanici su trebali izabrati tri koja ih najviše muče, a zanimljivo je da su odnose sa Slovenijom stavili na samo dno: tek 3 posto njih ističe to kao veliki problem.
Siječanjska potpora ulasku Hrvatske u EU zadržala se na razmjerno visokih 54 posto građana koji bi izašli na referendum, ali se donekle promijenila struktura podupiratelja.

Promatrano prema političkim strankama, samo glasači HDZ-a (56 posto) i SDP-a (54) daju natpolovičnu potporu ulasku u EU, dok među pristašama ostalih stranaka pretežu protivnici ulaska. Najpopularniji političar je ostao Stjepan Mesić sa 74 posto pozitivnih i 22 posto negativnih dojmova. Slijedi ga Zoran Milanović sa 52 posto pozitivnih dojmova, Đurđa Adlešić (47), Radimir Čačić (44) i Damir Kajin (43).

Svi oni imaju više pozitivnih nego negativnih dojmova, za razliku od Ive Sanadera o kojem ispitanici imaju 36 posto pozitivnih, a 58 posto negativnih. Negativne ocjene pretežu i kod Josipa Friščića (52 posto), Ante Đapića (52), Silvana Hrelje i Vladimira Šišljagića.