DRAMA U KAMENSKOM

Radnici za stečaj, direktor širi optimizam

12.08.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Zbog neisplaćenih plaća, naknada za prijevoz, neuplaćenih poreza i doprinosa te nerealnih i nejasnih planova uprave za budućnost većina zaposlenih zagrebačke tekstilne tvrtke Kamensko izjasnila se za pokretanje stečaja, dok direktor te tvrtke vjeruje da će se u idućih mjesec dana riješiti problemi, proizvodnja nastaviti i izbjeći stečaj

Čulo se to na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Kamenskog na kojoj su o stanju u toj tvrtci, u prisutnosti nekoliko zaposlenica, govorili regionalni koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske Željko Šegina i direktor Kamenskog Antun Crlenjak

Za stečaj nad Kamenskim, za što je Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtjev predan 10. kolovoza, izjasnilo se 353 od ukupno 574 zaposlenih (većinom žene), kazao je Šegina.

Razlozi za stečaj su 7,5 milijuna kuna ukupnog trenutnog duga prema radnicima (za plaće od svibnja do srpnja ove godine te za prijevoz od travnja) i još 25 milijuna kuna duga Kamenskog prema Poreznoj upravi za dvije godine neplaćanja poreza i doprinosa, te od prosinca lani blokirani račun tvrtke koja je prošlu godinu završila s 25 milijuna kuna gubitka.

Šegina je kazao da su radnici izloženi ucjenama da neće dobiti ništa, ako ne prijeđu u tvrtku kćer Kamensko trgovina d.o.o., na što se do sada navodno 'odazvalo' oko 60 zaposlenih kojima je ovih dana uplaćeno oko 2.000 kuna predujma.

Radnici nisu zadovoljni ni predloženim programom restrukturiranja kojim se broj zaposlenih smanjuje za 176 uz minimalne i još upitne otpremnine.

Ne vjeruju ni aktualnom direktoru, petom ili šestom po redu u zadnjih pet godina, niti njegovom programu za preseljenjem proizvodnje u posustalu državnu tekstilnu tvrtku Goričanka Nova ove jeseni.

Radnici, dodao je Šegina, vjeruju da nikome nije stalo ni do njih ni do proizvodnje nego samo do vrijedne imovine te tvrtke na atraktivnoj lokaciji u blizini Trga Francuske Republike.

Direktor Crlenjak pak ističe da nije cilj prodaja imovine, čija se vrijednost procjenjuje na 12 do 13 milijuna eura, nego opstanak Kamenskog.

Napominjući da je direktor tek 4,5 mjeseca i to volonterski, kaže da sve radi na dobrobit radnika i više od tisuću dioničara te tvrtke, od kojih prvih 10 drži 53 posto udjel u temeljenom kapitalu od 82 milijuna kuna, a među njima je najveći pojedinačni dioničar tvrtka Vilinska poljana.

Prema njegovim riječima s 3 milijuna eura moglo bi se riješiti sve dugove prema radnicima te nabavu novih postrojenja, a taj novac očekuje od kredita, dok bi se novac za dugovanja Poreznoj upravi namaknuo od zemljišta Kamenskog u Svetoj Heleni vrijednog oko 22 milijuna kuna.

Proizvodnja bi se preselila na jeftiniju lokaciju u Goričanku Novu čiji prostor Kamensko treba otkupiti od države na dražbi za oko 25 milijuna kuna, no otkud novac za to nije pojasnio.