BURNE REAKCIJE NA CRKVENO GLASILO

'Miklenić je već godinama kao neki Čondić'

12.08.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Komentar glavnog urednika Glasa Koncila, Ivana Miklenića, u kojem je prozvao HDZ i SDP da nisu državotvorne stranke kojima upravljaju komunistički kadrovi te je i samog bivšeg premijera Ivu Sanadera nazvao marionetom u njihovim rukama, uzbudio je strasti u ovo ljetno vrijeme.

U HDZ-u nisu bili pretjerano voljni komentirati Miklenićev stav, kroz kojeg progovara sam Kaptol jer je ipak riječ o službenom glasilu Katoličke crkve u Hrvata, valjda ne želeći se dalje zamjerati kleru.

Miklenić ostao bez teksta

Sam Miklenić u razgovoru za tportal nije bio raspoložen za razgovor o tekstu koji je izazvao tako burne reakcije.

'Nikad ne komentiram vlastite komentare', kratko nam je rekao.

Na pitanje je li zaista mjesto Crkve da se miješa u politiku i svjetovne teme, Miklenić nam je odgovorio: 'To je toliko staro pitanje da ga je sramota i postaviti'. Na naše pitanje zašto, Miklenić je samo kriptično odgovorio 'Pitajte se'. Kad smo ga pak obavijestili da pitamo njega, samo nam je ponovio kako nema komentara.

Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak nam je rekla kako oni ne komentiraju takve stvari te je još dodala da se oni 'ne miješaju u crkvene stvari niti crkva u svjetovne'. Isto tako ni Ivan Jarnjak nije želio opširnije elaborirati na tu temu. Rekao je da nije vidio tekst i da bi ga tek mogao komentirati kad ga vidi i pročita u integralnom obliku.

Zato u SDP-u nemaju problema sa komentiranjem crkvenih komentara, jer manju podršku od one koju sada uživaju u Crkvi teško da mogu imati.

Tonino Picula smatra da je komentar Ivana Miklenića indikativan i ako stavimo na stranu tu folklorističku dimenziju. 'Jedini pravi autentični jugonostalgičari, uz ljude koji žive od malih primanja pa se sjećaju vremena kada su primanja bila redovna i dovoljna za pristojan život, je i crkva', objasnio je Picula.

Crkva je u Jugoslaviji, objašnjava on, bila jedina prava oporba jednopartijskom sistemu i bez konkurencije na tržištu ideja i programa. 'Oni bi htjeli da je i danas tako i ne mogu se pomiriti s konkurencijom. U Crkvi danas postoji problem identiteta i onoga što bi htjeli postići', kaže Picula.

Picula kaže da je Miklenić vidljivo nervozan kada vidi što se događa Jurakovoj, Mravku, Polančecu, a sutra bi moglo Sanaderu. 'Za vrijeme Sanaderove vlasti crkva je bila obilato namakana novcem i sada se uvukao strah da bi se to moglo promijeniti', govori Picula i dodaje da Miklenić šalje upozorenje da će Kaptol okrenuti leđa HDZ-u na idućim parlamentarnim izborima ako se nastavi s demontiranjem klijentelističkog sustava koji je uspostavio bivši premijer. Tako, mišljenja je Picula, da za HDZ nema gore uvrede nego da ih se strpa u isti koš sa SDP-om

'Miklenić ovdje već godinama služi kao nekakav Čondić', zaključio je SDP-ovac.