VEŠ MAŠINA NEVENKE JURAK

Dimić za pranje novca dobivao 10 posto provizije

11.08.2010 u 20:35

Bionic
Reading

Češljanje računa Nevenke Jurak na kojima bi trebalo biti više od 16 milijuna državnih kuna istražitelje bi moglo dovesti do rasvjetljavanja višegodišnjeg curenja novca iz državnih tvrtki

Za uhićenje Nevenke Jurak mnogi su prokomentirali da je riječ samo o sitnoj ribi u korupcijskom lancu, no prema izvoru Večernjeg lista, istraga je namjerno krenula od najslabije i najniže pozicionirane karike. Ona je uhićena kada je prikupljeno dovoljno čvrstih materijalnih dokaza o njezinu pranju novca za najvjerojatnije tuđi račun.

Iako je Nevenka Jurak u samo nekoliko godina u tvrtki zaposlila 11 ljudi te ostvarivala milijunski profit, nije poznato gdje je novac završio. Njezina imovina nije impozantna: ima stan u Zagrebu i automobil, a tvrtka posluje u unajmljenom prostoru na Radničkoj cesti.

Nevenki Jurak i njezinoj suradnici u srijedu je istražni sudac odredio pritvor, no ne i Bojanu Dimiću, koji je uhićen u istom paketu. Bojan Dimić je apsolutni anonimac u poslovnim krugovima. Vlasnik je dviju tvrtki čije su lepeze poslovanja prilično šarolike, a jedna je blokirana. Iznoseći svoju obranu on je odlučio priznati da je prema zahtjevu vlasnice Fimi Medije te njezine posrednice Anite Lončar Papeš od travnja 2005. do listopada 2009. godine u ime svoje tvrtke Jurakovoj izdao dvadesetak fiktivnih ugovora.

Gotovinu je podizao te njezin trag pokušao prikriti navodnim plaćanjem obveza prema dobavljaču. No novac je zapravo vraćao Nevenki Jurak, a sebi zadržavao dio provizije. Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o desetopostotnoj proviziji.

Nevenka Jurak za ispitivanja u USKOK-u opovrgnula je sve Dimićeve navode tvrdeći da nije kriva. Svoje je marketinške aktivnosti opisala legalnima objašnjavajući koje je projekte odradila za svoje klijente.