DRAŽEN ERDEMOVIĆ

Ubio 70 Muslimana u Srebrenici, a sad traži državljanstvo RH

03.02.2009 u 08:25

Bionic
Reading

Dražen Erdemović, osuđeni ratni zločinac za pokolje u Srebrenici, tražio je prijem u hrvatsko državljanstvo, ali su ga hrvatske vlasti navodno odbile, i to upravo zato što se ogriješio o međunarodno pravo

Dražen Erdemović bio je vojnik X. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba. Prva je osoba osuđena za ratne zločine u Srebrenici, i to zbog ubojstva sedamdeset muslimanskih civila na poljoprivrednom dobru u mjestu Pilice kod Srebrenice 16. srpnja 1995. godine.

Službeno, ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, ali zbog obiteljskog podrijetla (majka je navodno Hrvatica, a otac Srbin) u medijima ga se nazivalo 'bosanskim Hrvatom u vojsci Republike Srpske', piše Jutarnji list.

U Haagu je prvo osuđen na deset godina zatvora, ali je zbog suradnje na ponovljenom suđenju 1998. dobio samo pet godina zatvora. Kaznu je odležao u Norveškoj otkud je pušten već 2000. godine. Otad mu se gubi trag. Navodno uživa status zaštićenog svjedoka.

Prema dokumentu koji posjeduje Jutarnji list, Erdemović je zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo predao preko hrvatskog veleposlanstva u Haagu. No, ni u MUP-u, ni u našem veleposlanstvu u Nizozemskoj nisu željeli to potvrditi, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Oglušili su se i na pitanje je li se Erdemović pozvao na navodno hrvatsko podrijetlo ili ga je zatražio kao 'obični' stranac.

MUP je riješio Erdemovićev zahtjev 29. svibnja 2006, ali u MUP-u, bez obzira na to što se radi o informaciji važnoj za javnost, ne žele reći sadržaj rješenja niti je li mu je ono do danas uopće uručeno.

'U evidenciji hrvatskih državljana nema osobe s tim imenom', poručili su iz MUP-a Jutarnjem listu, pa se na temelju toga može zaključiti da je Erdemović odbijen.