MUFTIJINA RAMAZANSKA PORUKA

'Ramazan Šerif Mubarek Olsun!'

09.08.2010 u 16:50

Bionic
Reading

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić poslao je danas ramazansku poruku vjernicima muslimanima

U ramazanskoj poruci ef. Omerbašić navodi kako je u srijedu, 11. kolovoza 2010. godine prvi dan ramazana 1431. hidžretske godine.

'To je deveti mjesec muslimanskoga kalendara koji je određen kao mjesec posta ne samo od jela i pića, već i svih drugih tjelesnih užitaka, kada je potrebno pojačati ibadete i svakovrsna dobročinstva i davanja. Muslimanski post u mjesecu ramazanu je veoma zahtjevan, ali vjernika ispunjava radošću i zadovoljstvom što ga je dočekao. U njemu će dovoditi svoje tjelesne potrebe u kušnju, ali će postom jačati svoju duhovnost, karakter, moralnu snagu i čistoću kao i spremnost na odricanja. Radost, zadovoljstvo i miris ramazanskih iftara su neusporedivi s bilo čime.

U mjesecu ramazanu Allah dželle šanuhu je počeo s objavom Kur'ana Časnog, posljednje Božje objave, pa smo našu obvezu prema njemu u ovome mjesecu dužni pojačati, češće se s njime družiti, a posebno na zajedničkim mukabelama', navodi u ramazanskoj poruci ef. Omerbašić.

Preporučuje i poziva vjernice i vjernike muslimane da se tijekom ramazana što više okupljaju na zajedničkim iftarima, mukabelama, teravijama i ramazanskim sijelima, koji im ostaju u dubokom sjećanju, a pogotovo djeci.
'Neka se svatko prilagodi prostoru i vremenu i svoja druženja osmislimo da s njih ponesemo što više zadovoljstva u našim srcima i dušama. Imamo i dodatne materijalne obveze u ovom mjesecu prema osobama kojima su potrebne naše pomoći, ali i one prema našoj vjeri i zajednici. Zekat i sadekatu-l-fitr su materijalne obveze koje smo dužni izvršavati. To su davanja kojima dobivamo, a ne gubimo, kako stoji u Kur'anu: 'Tko čini dobro djelo, žena ili muškarac pod uvjetom da su vjernici, omogućit ćemo im ugodan život na ovom svijetu i nagradit ćemo ih više nego što su zavrijedili.'

Molimo Svevišnjeg Allaha dželle šanuhu da nama svima podari radosti i zadovoljstva, strpljivost i darežljivost, kao i spremnost na žrtvu u nastupajućem ramazanu.

Čestitamo vam, sestre i braćo, njegov dolazak riječima: 'Ramazan Šerif Mubarek Olsun!' stoji u ramazanskoj poruci predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Ševka ef. Omerbašića.