ODGOVOR SA SREBRNJAKA

'U Ministarstvu ne znaju što se u bolnici radi?'

09.08.2010 u 14:51

Bionic
Reading

Nismo protiv racionalizacije, ali ukidanje Dječje bolnice Srebrnjak nije nužno, a donijet će više štete nego koristi, ponajprije zbog 50 tisuća djece koja su se liječila u toj bolnici i sve one djece koja bi se tu tek trebala liječiti, poručilo je vodstvo Dječje bolnice Srebrnjak

Ukratko, kažu da su brojke resornog ministra Darka Milinovića krive, jer što se tiče ušteda, i to jednog milijuna kuna, koliko on spominje govoreći o racionalizaciji, samo za plaće osoblja bit će potrebno 300 tisuća kuna više.

I to zbog toga što će, primjerice, ravnatelj prijeći na niže radno mjesto, ali tamo će, jer prelazi u klinički sustav, imati veći koeficijent za plaću, objasnio je ravnatelj DB Srebrnjak Boro Nogalo.  Uštede će ići samo na račun Upravnog vijeća, kazao je šef Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Miran Martinac, dodajući da to nije značajna ušteda te da za npr. pranje rublja i zanavljanje opreme nije potrebno spajanje bolnica, jer se može uštedjeti i bez toga. Štoviše, u glavnom hrvatskom gradu postoji Gradski ured za javnu nabavu koji već objedinjuje javnu nabavu na razini Grada Zagreba za sve gradske bolnice.

Također, Dječja bolnica Srebrnjak je gradska, a ne državna bolnica, te joj Grad Zagreb daje svu potporu, istaknuo je Martinac, ujedno i predsjednik Odbora za zdravstvo Grada Zagreba.

'Spajanje bi moglo ugroziti 39 milijuna eura (iz europskih fondova) vrijedan projekt - Centar kompetencije za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak', istaknuli su ravnatelj Nogalo i doktorica Mirjana Turkalj. Zbog toga im je 'neshvatljivo i pitaju se što se to u Ministarstvu dogodilo kada je prvo podržalo taj iznimno značajan projekt za cijelu regiju, koji će nakon pet godina biti financijski samoodrživ', naglasila je Turkalj.

Sada se pak čuju izjave, kažu ogorčeni u bolnici, poput one državnog tajnikaDražena Jurkovića, da na Srebrenjaku 'eksperimentiraju s hrvatskom djecom'. Ta je izjava zgranula sve u Dječjoj bolnici Srebrnjak, a ocjenjuju je, blago rečeno, 'neumjesnom'. 'Možda u Ministarstvu ne znaju što se u bolnici radi, možda nisu dovoljno informirani', kazao je Martinac, i dodao da bi  'pitanje projekta translacijske medicine trebalo izdvojiti iz sukoba Grada i Ministarstva zdravstva oko spajanja bolnica'.

To je samo još jedan u nizu 'napadaja' na Dječju bolnicu Srebrenjak i pritisaka na tu bolnicu kojom se dovodi u pitanje etički i stručni kredibilitet Bolnice te projekt translacijske medicine u toj bolnici', smatra Nogalo, a Martinac se pita 'želi li netko da sva djeca koja se uspješno liječe na Srebrnjaku odlaze u privatne klinike'.

Ravnatelj Nogalo je odbacio Milinovićeve optužbe iznesene u medijima da je bolnica među najvećim gubitašima, da djeluje nelegalno te da je ravnatelj puno puta prekršio zakon. 'DB 'Srebrnjak' napravi više od 50 000 pedijatrijskih pregleda godišnje, a tu bolnicu nikada nije posjetio ni ministar, niti državni tajnik, niti je Ministarstvo znanosti ulagalo sredstva za poslovanje bolnice'.

Nogalo i Turkalj istaknuli su da bi 'projekt iz fondova EU trebao povući oko 39 milijuna eura i osigurati izgradnju 17.000 kvadratnih metara novoga prostora, ali da je to istupima poput Jurkovićevog te spajanjem bolnice Srebrnjak dovedeno u pitanje'. Projekt bi, kažu, 'zaposlio vrhunske znanstvenike i kliničare, doveo najbolju medicinsku tehnologiju, nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti te osigurao financijsku samoodrživost'.