AUSTRALSKI SUD

U utorak odluka o izručenju kapetana Dragana

02.02.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Australski savezni sud trebao bi u utorak odlučiti o izručenju Dragana Vasiljkovića, 'Kapetana Dragana', Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika, piše u ponedjeljak australski dnevnik The Age

Očekuje se da će sudac Dennis Cowdroy u utorak u Sydneyu odlučiti o Vasiljkovićevoj žalbi na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novog Južnog Walesa iz 2007. koji je ustvrdio da je 'Kapetan Dragan' podoban za izručenje.

Dragan Vasiljković uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska. Od tada se nalazi u zatvoru maksimalne sigurnost.

Po australskom Zakonu o izručenju iz 1988. godine, Vasiljković nakon odluke suda u Novom Južnom Walesu ima mogućnost uložiti ukupno tri žalbe različitim sudskim instancama, ali The Age piše, pozivajući se na svoje izvore, da bi mu ova žalba, iako prva, mogla biti i zadnja jer je ostao bez novca.

Po okončanju sudskog postupka, odnosno pošto sudska odluka o izručenju postane konačna, rješenje o izručenju donosi australski ministar za pravosuđe i carinu.
Za australske novine Vasiljković je ranije izjavljivao da je obučavao srpske vojnike, ispitivao neprijateljske, ubijao u borbama i vodio napade na zapovjedna mjesta, no opovrgnuo je svaku umiješanost u ratne zločine.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti ga da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba 'Alfa', postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.